Норвежани неће градити електране у Српској

Маријана Миљић
Норвежани неће градити електране у Српској

Бањалука - Влада РС раскинула је уговоре о градњи шест малих хидроелектрана на ријеци Босни са норвешким компанијама „Технор енерџи“ и „Технор хидро 2“, јер нису ништа урадиле у протеклих десет, односно 11 година на реализацији пројеката.

Концесиони уговори са компанијом „Технор енерџи“ потписани су 2006. и 2007. године, а односили су се на изградњу малих хидроелектрана „Цијевна један“, „Цијевна два“, „Цијевна четири“, „Цијевна пет“, „Цијевна шест“ и „Добој“ на ријеци Босни. Укупна вриједност ових пројеката тада је процијењена на 250 милиона евра.

Сви ти уговори су раскинути, а у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да је Влада ту одлуку донијела 23. новембра.

- Влада је раскинула уговоре јер концесионари нису реализовали своје обавезе. Сви уговори су закључени, прије десет, односно 11 година са норвешком компанијом „Технор енерџи“. У 2013. години три уговора пренесена су са компаније „Технор енерџи“ на новог концесионара, такође норвешку компанију „Технор хидро 2“ - казали су у Министарству индустрије РС.

Уговором о концесији предвиђена је могућност раскида уговора прије истека концесионог периода у случају да концесионар не изгради објекат у предвиђеном року и не пусти хидроелектрану у рад.

- Концесионари ни након десет, односно 11 година од закључивања уговора о концесији и четири године од преноса три уговора на нову компанију нису израдили пројектну документацију, ријешили имовинско-правне односе, прибавили потребне сагласности и одобрења, обновили гаранцију за извођење, нити обезбиједили новац и самим тим нису отпочели градњу хидроелектрана и пратећих објеката. Због тога је одржавање уговора на снази изгубило сваки даљи циљ - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Комисија за концесије РС је у извјештају о раду за прошлу годину навела да норвешке компаније немају доказе да су обезбиједиле новац за реализацију ових пројеката.

У Министарству индустрије истичу да ће о даљој судбини локација за градњу хидроелектрана на ријеци Босни одлучивати у складу с законима, водним актима и Просторним планом РС с циљем што боље заштите од поплава уз искориштење енергетског потенцијала.

„Цијевна три“

Предузеће „Електро-Добој“, које послује у саставу „Електропривреде РС“, носилац је концесије за градњу мале хидроелектране „Цијевна три“ на ријеци Босни.

- Ово предузеће уложило је одређену суму новца у припрему пројекта, али је након претрпљене штете у поплавама 2014. године дошло до застоја активности у реализацији због приоритета у санацији уништене мреже и трафо-станица. „Електро-Добој“ је и даље заинтересован за градњу мале хидроелектране и наставили су преговоре са потенцијалним партнерима и финансијерима - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана