Ниже цијене роминга за грађане БиХ

Срна
Ниже цијене роминга за грађане БиХ

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Савјету министара БиХ, који ће Министарство правде доставити Парламентарној скупштини БиХ на усвајање по хитној процедури ради усклађивања Закона о Савјету министара БиХ и раније усвојеног Закона о сукобу интереса.

Измјенама и допунама тог закона убудуће ће надлежно тијело, које именује Парламентарна скупштина БиХ, одлучивати о сукобу интереса умјесто Централне изборне комисије БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ након ванредне сједнице.

Допунама закона одређено је да ће надлежно тијело обављати послове у вези с постојањем прописаних услова за именовање предсједавајућег, министара и замјеника министара.

На овај начин је испоштован закључак Дома народа Парламентарне скупштине БиХ којим је од Савјета министара затражено да најкасније до 24. септембра буду достављене измјене прописа у вези са отклањањем нејасноћа у вези са сукобом интереса.

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог основа за закључивање Споразума о снижењу цијена услуга роминга у јавним мобилним мрежама између министарстава надлежних за област електронских комуникација БиХ, Албаније, Црне Горе, Македоније, Србије и Турске.

Овим споразумом корисници мобилних јавних комуникационих мрежа приликом боравка у земљама потписницама, једнако као и у земљама ЕУ, моћи ће користити услуге роминга по знатно нижим цијенама него што је то данас, што ће допринијети несметаном функционисању заједничког тржишта и повећању тражње за услугама мобилних комуникација.

Споразум ће ступити на снагу даном потписивања, а за његову реализацију надлежна су регулаторна тијела за електронску комуникацију земаља потписница.

Овај споразум је у складу с Иницијативом за укључивање БиХ у роминг регулативу Европског парламента, коју је Министарство комуникација и промета БиХ упутило Европској комисији у јулу 2013. године, односно Општој управи за комуникациону мрежу у Бриселу.

Савјет министара БиХ доставиће приједлог основа Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар комуникација и промета Дамир Хаџић.

На данашњој ванредној сједници утврђен је и Приједлог уговора о сагласности на увећање кредита и прихватању увећања обавеза по Уговору о гаранцији /Бањалука – Добој – Фаза један/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, вриједан додатних 35 милиона евра.

Тако је укупна вриједност кредита 185 милиона евра за пројект изградње аутопута Бањалука–Добој, дионица Прњавор–Добој у дужини 36,6 километара, укључујући 22,6 километара локалних путева и услуге надзора.

Ранијим уговором је за овај пројект било одобрено 150 милиона евра.

Министарство финансија и трезора доставиће приједлог уговора Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника предложен је министар финансија и трезора Никола Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана