Никад нижа камата на трезорске записе

Жељка Кокот
Никад нижа камата на трезорске записе

Бањалука - Огромно интересовање власника капитала оборило је каматну стопу на посљедњој аукцији трезорских записа на рекордно ниских 0,82 одсто, чиме се РС задужила по никад повољнијим условима.

На 35. аукцији трезорских записа на Бањалучкој берзи "планули" су сви понуђени шестомјесечни записи у вриједности од десет милиона КМ.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да висина каматне стопе на трезорске записе у највећој мјери зависи од расположиве краткорочне ликвидности у финансијском сектору.

- Банке у трезорским записима виде добру прилику за улагање новца и јако је важно да се одржава редовност у њиховој отплати како би овај инструмент за премошћавање краткорочних буџетских неравнотежа и даље могао да буде коришћен уз релативно ниске каматне стопе - сматра Божић, али напомиње да се трезорским записима не може ријешити системска дугорочна неравнотежа између буџетских прихода и расхода која се појављује у свим земљама региона.

Само двадесетак дана раније продати су 15 милиона марака вриједни трезорски записи РС, али по каматној стопи од 3,2 одсто. Охрабрени високом каматом са претходне аукције, инвеститори су доставили понуду за трезорске записе чија је вриједност достигла 33,61 милион КМ, али није дошло до истог сценарија који су очекивали.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је Бањалучка берза обавила одличан посао јер је сукобљавајући понуду и тражњу хартија од вриједности снижавала каматну стопу.

- Прошло задужење од 15 милиона КМ плаћено је по рекордно високој стопи од 3,2 одсто што је привукло велики број власника новца. Због тога је продаја трезорских записа обављена по принципу лицитације наниже јер је понуда капитала 3,3 пута надмашила расположиву количину хартија од вриједности. Бањалучка берза је, на срећу по буџет Српске, одрадила одличан посао па ће их посљедње задужење коштати мање него иначе - истакао је Павловић.

Министарство финансија РС извршило је ове године девет емисија трезорских записа којима се задужило за 135 милиона КМ, а до краја године планирана је још једна - 16. новембра.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је "Гласу Српске" да је дуг Српске под контролом и да је на нивоу од 45 одсто бруто домаћег производа (БДП).

- Дуг РС је у поређењу са БДП-ом у 2015. години нижи него што је то био на крају 2005. године. То су потврдили и представници опозиције приликом расправе у Народној скупштини. РС је по свим међународним критеријумима у друштву ниско задужених земаља. Дуг је апсолутно под контролом и јавним дугом одговорно управљамо - истакао је Тегелтија одбацивши став Дирекције за економско планирање БиХ да је дуг РС у порасту и да угрожава цијелу БиХ.

Лимит задужења

Укупно задужење емисијом трезорских записа током буџетске године не смије прећи износ од осам одсто редовних прихода остварених у претходној буџетској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана