Незапослени не желе било какву плату

Јелена Станић
Незапослени не желе било какву плату

БАЊАЛУКА - Са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске ове године обрисано је 47 особа које су одбиле посао, што је дупло више него прије двије године, а док послодавци сматрају да многи ни не желе да се запосле, синдикалци тврде да не треба ни пристати на неприхватљиве услове.

Према подацима Завода за запошљавање РС, лани је са евиденције незапослених избрисана 51 особа, а 2019. године њих 23, а међу онима који су одбили посао највише је квалификованих радника, те оних са високом и средњом стручном спремом.

- Они су неоправдано одбили да прихвате понуђено запослење у мјесту пребивалишта или на удаљености од 50 километара од мјеста пребивалишта или оно које одговара његовим стручним квалификацијама и радним способностима - казали су у Заводу, додајући да се у тим случајевима незапослени наредних 12 мјесеци не могу поново пријавити на биро. Нагласили су да су различити разлози због којих грађани одбијају посао.

- Углавном су незадовољни висином понуђене плате или условима рада. Такође, бришу се са евиденције незапослених и ако одбију интервју са послодавцем или се не појаве на разговору - рекли су Заводу.

Представник Савеза синдиката у Управном одбору Завода за запошљавање РС Данко Ружичић за “Глас” каже да је спорно колико су су поменути разлози за брисање са листе незапослених у случају неоправданог одбијања посла заиста неоправдани.

- Нереално је очекивати да ће сваки незапослени грађанин потписати било какав уговор, јер се мора мислити и о другим правима радника и условима рада, а не искључиво о законски прописаном минималцу. Питање је да ли на понуђеном радном мјесту имају права на четрдесетчасовну радну недјељу, пола сата паузе, имају ли право на топли оброк и плаћен превоз. Такође, радницима који су на бироу битно је и хоће ли на вријеме бити обавијештени о прековременом раду и да ли ће им бити плаћено дуже остајање на послу - истакао је Ружичић, који је и потпредсједник Савеза синдиката РС.

Додао је и да запослење у струци најприје мора бити у складу са квалификацијама радника, његовим образовањем, али и да су услови рада прихватљиви.

- Ако послодавац понуди квалификованом раднику плату од 540 или 600 КМ, то је у складу са законом, али то није довољно - рекао је Ружичић, додавши да иако је у том случају послодавац испунио законом прописане услове, ипак треба имати на уму да не могу сви бити исто плаћени. Проблем је, каже он, у томе што није утврђена најнижа плата за квалификоване и висококвалификоване раднике, али и за оне са високом стручном спремом.

- Без колективних уговора послодавац раднику са бироа може понудити плату какву хоће - казао је Ружичић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић, који је и власник предузећа “Крајина клас”, у оквиру којег послује и ланац пекара “Мања”, казао је да је искуство показало да више од 90 одсто оних који дођу на разговор за посао нису заинтересовани за запослење.

- Остаје нејасно зашто су пријављени на Завод за запошљавање РС. Ми већ четири мјесеца тражимо радника за рад у продаји нудећи плату од 900 КМ и не можемо да попунимо та упражњена мјеста. Може се рећи да у Бањалуци немамо незапослених - казао је Тривић.

Оправдан разлог

У Заводу за запошљавање РС појаснили су у којим случајевима незапослени којима понуде посао могу да га одбију, а да не буду “скинути” са бироа.

- Могу одбити запослење ако посао не одговара њиховим стручним квалификацијама и ако је понуђени посао удаљен више од 50 километара од мјеста пребивалишта незапосленог - казали су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана