"Нетфликс" откупио цјелокупна дјела Роалда Дала

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САН ФРАНЦИСКО - Компанија "Нетфликс" објавила је да је откупила цјелокупна дјела чувеног британског дјечијег писца Роалда Дала, творца класика попут романа "Чарли и фабрика чоколаде" и "Матилда".

"Нетфликс" је купио породичну фирму која посједује ауторска права покојног британског аутора "Роалд Дал стори компани", са којом је 2018. године потписао уговор о снимању анимираних серија заснованих на 16 Далових књига.

"Ова аквизиција надовезује се на партнерство које смо започели прије три године како бисмо створили листу анимираних серија", рекли су у заједничком саопштењу извршни директор "Нетфликса" Тед Сарандос и Лук Кели, извршни директор "Роалд Дал стори компани" и Далов унук.

Према претходном споразуму, оскаровка Таика Ваитити и сценариста "Зоотрополиса" Фил Џонстон раде на серији заснованој на свијету "Чарлија и фабрике чоколаде", а у току је адаптација филма "Матилда мјузикл".

"Ови пројекти отворили су нам очи за много амбициознији подухват - стварање јединственог универзума кроз анимиране и живе акционе филмове и телевизију, издаваштво, игре, специфична искуства, биоскоп уживо, потрошачке производе и друго", саопштио је "Нетфликс".

Дал је умро 1990. у 74. години након што је написао неколико класичних наслова, укључујући "Чарлија и фабрику чоколаде", "Фантастичног господина Фокса", "Матилду", "Твитс", "Вјештице" и "Великог доброћудног џина".

Његове књиге су преведене на 63 језика и продате у више од 300 милиона примјерака широм свијета, подсјећа АФП. "Ове приче и њихове поруке о јачини и могућностима младих никада нису биле релевантније. Док ове безвременске приче доносимо до шире публике у новим форматима, посвећени смо очувању њиховог јединственог духа и њихових универзалних тема изненађења и љубазности, а истовремено додајући нову магију", наводи се у саопштењу.

Неколико Далових дјела већ је адаптирано за велико платно, укључујући "Чарлија и фабрику чоколаде", "Вјештице", "Фантастичног господина Фокса" и "Великог доброћудног џина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана