Неплаћене рате тешке 587 милиона марака

Марина Чигоја
Неплаћене рате тешке 587 милиона марака

Бањалука - Предузећа и становништво све теже враћају кредите, а то потврђује и драстичан раст доспјелих потраживања банака у Српској по том основу на крају септембра ове у односу на крај прошле године.

Доспјела потраживања банака на основу кредита износила су на крају септембра 587,8 милиона и повећана су за чак 37 одсто у односу на крај прошле године, када су износила 429,6 милиона КМ.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС учешће доспјелих потраживања у укупним кредитима на крају трећег квартала веће је за 2,82 одсто у односу на крај прошле године и износи 11,63 одсто. Посебно забрињава значајан раст потраживања банака од предузећа. Учешће доспјелих потраживања на основу кредита датих приватним предузећима у укупним кредитима овог сектора порасло је за 6,59 одсто у односу на крај 2013. године и износи 19,61 одсто. Повећано је и учешће доспјелих потраживања на основу зајмова одобрених грађанима, али у знатно мањој мјери. Њихово учешће на крају трећег квартала порасло је за 0,46 одсто у односу на крај 2013. године и износи 7,99 одсто.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже да је раст доспјелих потраживања један од показатеља слабе привредне активности.

- То је један од проблема који треба са посебном пажњом да се прати, јер долазимо у позицију да се неликвидност предузећа повећава. Једна од мјера сигурно је примјена Закона о мултилатералној компензацији, али мораће да се размотре и друге мјере - рекао је Љубоја.

Он је истакао да су кашњењу у отплати кредита допринијеле и овогодишње поплаве.

- Добар дио предузећа није био у функцији и није могао да ствара нову вриједност, што је довело до прекидања континуитета у пословању, а свако прекидање континуитета једну економију доводи у јако тешку ситуацију - казао је Љубоја.

Директор НЛБ Развојне банке Бањалука и члан Удружења банака БиХ Радован Бајић каже да за свако потраживање постоји одређен рок толеранције, тако да је тешко говорити колика су она заиста, али да је раст забрињавајући.

- Томе су у великој мјери допринијеле поплаве, али и неодговорност појединих предузећа. Чини ми се да већина предузећа, која иначе не извршавају на вријеме своје обавезе, неку непредвиђену околност доживљава као утјеху, па се кашњење плаћања прихвата као друштвено оправдано - казао је Бајић и додао да много већи степен одговорности имају грађани.

У Агенцији за банкарство су истакли да су банке у првих девет мјесеци ове године одобриле 546 захтјева за репрограм кредита у износу од 75,2 милиона КМ. Од тога се на правна лица односе 103 захтјева тешка 67,4 милиона, а на физичка 443 захтјева на основу којих је репрограмирано 7,8 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана