Навала на евро у БиХ

Милијана Латиновић
Навала на евро у БиХ

БАЊАЛУКА - Упркос чињеници да је европска валута пала испод долара, први пут за двије деценије, у домаћим мјењачницама кажу да грађани и даље највише купују управо евро.

Потражња за евром у БиХ повећана је почетком сукоба у Украјини, углавном због страха, па су грађани почели масовно да мијењају конвертибилне марке у евре. Мјесецима касније, иако евро пада, на домаћем тржишту ништа се не мијења.

У бањалучкој мјењачници “Кали” рекли су за “Глас Српске” да се евро највише купује.

- Осим тога, у ово доба године тражи се и куна јер грађани љетују на Хрватском приморју. Евро је и даље најтраженији иако има спорадичног интересовања за швајцарски франак - рекли су у мјењачници “Кали”.

За новчаницама евра највећа потражња влада и у Бијељини.

- Грађани мијењају новац можда и више него што би требало. У оптицају су разне стране валуте, али евро купују највише - рекли су у пословници мјењачнице “Exckusive Change” у Бијељини.

Економиста Зоран Павловић каже да је конвертибилна марка везана за евро, те да ће БиХ дијелити судбину Европе.

- С једне стране, нестабилност у Европи везује се за санкције које су усмјерене према Русији, а које су изазвале инфлацију и поскупљење робе на њемачком тржишту. Људи покушавају да с новцем који имају ураде нешто како би сачували вриједност. Једна од могућности је да из слабије валуте новац претварате у јачу. У свијету сада масовно евро мијењају у долар, а окрећу се и швајцарском франку. Видјећемо шта ће бити код нас - рекао је Павловић.

Нагласио је да свако тражи начин да сачува вриједност коју има у џепу или на рачуну, због чега поједини купују некретнине, а други злато.

Економиста Марко Ђого за “Глас” појашњава да БиХ нема никакав утицај на кретање евра.

- Ми смо пасивни прихватач много ширих кретања. Јасно је да евро слаби сваки пут када наступи нека криза, како због структурних, тако и због политичких слабости еврозоне. Иако је еврозона велика и финансијски веома значајна и труди се да има ниску инфлацију, свака криза уздрма ову валуту због слабости унутар европске Централне банке, као и унутар институција ЕУ - рекао је Ђого.

Удар

Зоран Павловић истиче да Европа трпи јаке и енергетске и привредне ударе због ситуације у Украјини.

- Сматрам да је ово сукоб двије велике силе, Русије и Америке, на терену у Украјини и то преко леђа Европљана. То је највећа глупост и у цијелој причи Европљани су требало да буду партнери са Русима јер је тако геополитички нормално - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана