На помолу нови послови са Нијемцима

Маријана Миљић
На помолу нови послови са Нијемцима

Бањалука - Десет предузећа из БиХ на корак је до склапања послова са компанијама из Њемачке, а прве помаке ка успостављању сарадње остварили су на састанку у Прагу.

Компаније из Њемачке покренуле су иницијативу за проналажење добављача у земљама централне и источне Европе, а на недавном састанку у Прагу учествовала су и предузећа из БиХ.

- За састанак у Прагу квалификовало се 10 компанија из БиХ, а ријеч је о предузећима која се баве обрадом и прерадом метала као и добављачима из аутомобилске индустрије. Ово су истовремено и области у којима фирме у БиХ располажу компаративним предностима у тржишној утакмици. Важно је напоменути да су селекцију предузећа вршиле њемачке компаније на основу квалитативних критеријума. Примјећујемо да се компаније из БиХ добро развијају, без обзира на то из које регије долазе, и поред тешких оквирних услова за пословање те да су конкурентне на међународном тржишту - казали су у Представништву њемачке привреде у БиХ.

На састанку су остварени први контакти са њемачким предузећима, са којима је иначе веома тешко ступити у контакт као појединац.

- Могло би се и рећи да ове Б2Б конференције на један начин отварају врата компанијама из БиХ, а из тога се могу развити трајни пословни односи. Ова тенденција је била препознатљива на прошлогодишњој конференцији у Прагу као и код њемачке иницијативе за проналажење добављача у земљама западног Балкана - навели су у представништву.

Тачним подацима о броју компанија из ових двију земаља које међусобно сарађују, Представништво не располаже, али наводе да је видљиво да на основу растућег трговинског обима многа предузећа из БиХ уско сарађују са њемачким компанијама.

- Њемачке фирме пружају важан трансфер знања, те су спремне да помогну у развоју локалних добављача. На тај начин њемачке компаније приближавају ЕУ стандарде локалним компанијама, те их даље развијају. Веома често то резултира дугогодишњим партнерствима. Дакле, сарадња се продубљује, а међусобни однос престаје да буде искључиво комерцијални - казали су у представништву.

Привредници истичу да широка лепеза домаћих производа завршава на њемачком тржишту, а у томе предњачи област дрвопрераде.

- Петина укупног извоза намјештаја из РС заврши на тржишту Њемачке. Сваке године имамо тренд раста извоза у ову земљу - казао је раније секретар Удружења дрвопрерађивача РС Лазо Шиник.

Трговина

Сарадња њемачких и компанија из БиХ има изузетан значај за робну размјену обје земље.

- Са билатералним трговинским обимом од 1,7 милијарди евра Њемачка је најважнији трговински партнер за БиХ - навели су у Представништву њемачке привреде у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана