На дувану убрано 485 милиона КМ

Жељка Кокот
На дувану убрано 485 милиона КМ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је за седам мјесеци 812 милиона КМ прихода од акциза, што је за 73 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

На раст вриједности прихода од акциза највише је утицало повећање акцизне стопе на резани дуван и цигарете, које се постепено повећавају у складу са захтјевима Међународног монетарног фонда, да би било извршено потпуно приближавање стопама у Европској унији.

Према подацима УИО БиХ, за првих седам мјесеци прикупљено је 485 милиона КМ прихода по основу акциза на дуван и дуванске прерађевине, што је за 49 милиона више него у првих седам мјесеци прошле године.

Повећање прихода ипак је мање од очекиваног, а раст цијена цигарета јача црно тржиште дувана, јер пушачи масовно прелазе на потрошњу дувана да би смањили удар на џеп.

- По основу акциза на увозни дуван и цигарете наплаћено је 350 милиона КМ, док је вриједност прихода од акцизе на домаћи дуван и цигарете износила 135 милиона КМ - кажу из УИО БиХ.

Приходи од акциза на нафту и нафтне деривате за седам мјесеци достигли су вриједност од 253 милиона КМ или 23 милиона КМ више у односу исти период лани.

Економиста Зоран Павловић се не радује расту прихода од акциза, који се, према његовом мишљењу, не темељи на расту потрошње већ на повећању акцизних стопа.

- Вриједност промета у малопродаји смањена је за 17 одсто током прошле године, што јасно показује да ће додатно повећање оптерећења довести до смањења промета - каже Павловић и наглашава да се смањење потрошње може очекивати и у наредном периоду.

Пројекције

Према пројекцијама кретања прихода по основу ПДВ-а и акциза Одјељења за макроекономску анализу УИО БиХ, објављеним крајем 2014, очекиван је раст прихода од акцизе на дуван за седам одсто у овој години, док ће се ефекти увођења диференцираних стопа на пиво испољити у првих осам мјесеци.

Снажна стопа раста пројектована је код акциза на алкохол, а акцизе на нафтне деривате требало би да обезбиједе знатан допринос расту акциза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана