На дувану убрано 30,8 милиона више

Марина Чигоја
На дувану убрано 30,8 милиона више

Бањалука - Приходи од акциза на дуван износили су прошле године 757,9 милиона КМ и повећани су за 30,8 милиона у односу на 2013. годину.

У извјештају Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наведено је да је тржиште дувана стабилизовано у врло кратком периоду захваљујући измјенама Закона о акцизама. Измјене тог закона примјењују се од 1. августа 2014. године, а главне новине односе се на увођење специфичне акцизе на резани дуван и њено годишње усклађивање са растом минималне акцизе на цигарете. Та акциза у прошлој години износила је 78 КМ по килограму, а одлуком Управног одбора УИО у овој години је повећана на 80 марака.

У извјештају се додаје да је постигнут један од циљева измјена закона да у првом кораку буде достигнут ниво прихода из рекордне 2012. године. Наглашава се да су трендови на тржишту дувана прије усвајања измјена овог закона били изузетно лоши и да је ескалирало пребацивање потрошача са цигарета на резани дуван подстакнуто растућим јазом у пореском оптерећењу цигарета и резаног дувана.

- Прелазак великог броја потрошача са цигарета на резани дуван довео је до јачања пореске утаје, тако да је у првом полугодишту 2014. забиљежен пад прихода од акциза на дуван од десет одсто - истиче се у извјештају.

Наведено је и да је најава великог повећања акциза на резани дуван довела до повећане потрошње неопорезованог небрендираног дувана.

- Да постоји потражња изван регистроване показује податак да је за седам мјесеци увезено 18 одсто више папирића за машинску производњу цигарета, што не одговара силазном тренду домаће производње цигарета. Након ступања на снагу измјена закона дошло је до великог преокрета. У само четири мјесеца кумулативна потрошња домаћег опорезивог резаног дувана сведена је на ниво из 2013. године, а количине увозног резаног дувана су смањене за 32 одсто - додаје се у извјештају.

Директор бијељинског предузећа "Дуван" Светозар Михајловић каже, међутим, да су измјене Закона о акцизама допринијеле само повећању црног тржишта.

- То је само поспјешило црно тржиште. Те измјене су једнострано донесене без сагледавања негативних посљедица које оне доносе - рекао је Михајловић и додао да произвођачи цигарета раде мањим капацитетом него раније, што утиче и на произвођаче дувана, јер смањује тражњу за дуваном.

Пад потрошње

У извјештају се истиче да је у 2014. забиљежен пад потрошње цигарета за 8,4 одсто, а израженији је био код оних домаће производње.

- Наведени пад потрошње цигарета може се сматрати прихватљивим с обзиром на чињеницу да је почетком 2014. повећана акциза на цигарете. Он је у складу са трендовима у другим државама у ситуацији када се повећавају акцизе на цигарете - додаје се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана