Минус на увозу воде 100 милиона

Маријана Миљић
Минус на увозу воде 100 милиона

Бањалука - Без обзира на то што је БиХ једна од најбогатијих земаља када је ријеч о водним ресурсима, на домаће тржиште су прошле године увезене разне врсте воде у вриједности од 133,63 милиона КМ.

Негативни тренд који је већ годинама присутан у овој области тек незнатно су успјеле да ублаже домаће фирме из исте бранше чији је извоз вриједио 36,25 милиона КМ. Упркос томе, између увоза и извоза остала је рупа од скоро 100 милиона КМ.

Иако је према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ увоз воде у 2016. години смањен у односу на годину раније, тржни центри и продавнице су и даље претрпани овим производом из иностранства.

- На домаће тржиште је у 2016. години увезено 156.610 тона природне и газиране воде без додатог шећера и са додатим шећером у вриједности од 133,62 милиона марака. Годину раније вриједност увоза је износио 238,97 милиона КМ - подаци су Управе за индиректно опорезивање.

Пад увоза пратило је и смањење извоза јер су домаће фирме у 2015. години на инострано тржиште пласирале робу вриједну 57,98 милиона КМ. Смањење извоза је добродошло једино у случају да је домаћа вода на тржишту замијенила увозну, с обзиром на то да је стигла мања количина.

Директор Сектора за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Момир Тошић истиче да је однос извоза и увоза воде један напрема три у корист увозника.

- То показује и статистика за ову годину јер је у првом кварталу БиХ извезла воду у вриједности од 9,71 милион, а увезла у износу од 26,85 милиона КМ. Овај однос је забрињавајући. Увозни брендови, посебно из Србије и Хрватске, који су се на тржишту појавили прије наших и даље опредјељују домаће купце ка тим водама. Мало је земаља у свијету које имају природни потенцијал у овом сектору као што је БиХ, али упркос томе велика сума новца се одлије у иностранство кроз увоз воде. БиХ има воде у изобиљу и требамо се борити да смањимо спољнотрговински дефицит и заштитимо домаћу производњу - истакао је Тошић.

Потрошачи у БиХ, додаје он, немају ниједан разлог да купују увозну воду умјесто домаће и морају промијенити свијест.

- Домаћа вода је истог па и бољег квалитета него увозна, као што је случај са многим другим производима. Морамо се борити да наше производе брендирамо како би били у конкуренцији и стали раме уз раме са производима из земаља ЕУ или и ЦЕФТА - казао је Тошић.

Истраживања

Истраживања показују да је БиХ са 9.460 кубних метара питке воде по становнику прва у региону, а седма у Европи када је ријеч о изворима питке воде.

Вода или како је често називају "нафта 21. века", један је од најзначајнијих ресурса у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана