Меркатор се враћа и преузима Конзум

Жељка Домазет
Меркатор се враћа и преузима Конзум

Сарајево - "Меркатор" се враћа на тржиште БиХ гдје ће преузети малопродајни трговачки ланац "Конзум" и велетрговца "Велпро".

"Конзум", "Велпро" и "Меркатор" послују у саставу посрнулог хрватског концерна "Агрокора". Када је "Агрокор" половином 2014. године послије дуге битке успио да преузме словеначки "Меркатор", све његове продајне објекте у БиХ је ребрендирао и утопио у "Конзум". То се непуне три године касније показало погрешним потезом, а посебно када је "Агрокор" под теретом дугова доспио на ивицу банкрота. То је јуче признао и повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак послије састанка са представницима власти у БиХ.

- Кћерке фирме "Агрокора" у БиХ производног карактера послују веома добро, али резултати "Конзума" и "Велпра" нису задовољавајући. Због тога ће "Меркатор" преузети "Конзум" и "Велпро" у БиХ, све запослене и обавезу да врати дугове добављачима. На враћање "Меркатора" одлучили смо се због тога што су анализе показале да је "Меркатор" као бренд препознатљивији и да је имао пуно више успјеха него "Конзум". То даје дозу сигурности - казао је Рамљак.

Он је рекао да је промјена пословне стратегије још на нивоу плана, јер га "Меркатор" треба презентовати свом кредитном одбору, а "Агрокор" савјету повјереника.

- Ово још није дефинитивна одлука, али у том правцу идемо - рекао је Рамљак.

Повјереник "Агрокора" је договорио са представницима институција у БиХ да се састају сваки мјесец како би власти у БиХ биле упознате са корацима усмјереним ка превазилажењу кризе у "Агрокору" и његовим фирмама кћеркама. Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да од Рамљака стижу позитивни сигнали и да се ситуација развија у добром правцу.

- Представљен нам је план за спасавање кћерки фирми "Агрокора" у БиХ. Намјера је да се иде у реструктурирање. "Конзум" у РС има 650 радника, 25 мањих маркета и пет трговачких центара. У интересу РС је да буде настављено пословање с обзиром на број добављача везаних за "Конзум". "Млијекопродукт" има више од 10.000 коопераната и не смијемо ни замислити да дође до проблема са дистрибуцијом млијека путем "Конзума" и "Велпра" - рекао је Глухаковић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је заједнички интерес да реструктурирање "Агрокора" буде успјешно да би сачували радна мјеста и помогли добављачима.

"Агрокорове" кћерке компаније у БиХ запошљавају 5.200 радника, а према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, на крају прошле године добављачима су дуговале 170,48 милиона КМ. На "Конзум" отпада 142,71 милион, а на "Велпро" 23,68 милиона КМ.

Сузе за "Меркатором"

"Меркатор" је у БиХ званично угашен 2014. године када је постао дио "Конзума", а јављање у програм радио-станице једне госпође из Сарајева постало је хит на интернету.

- Зовем са Добриње. Је л' нам то нема више "Меркатора"? Ја у "Конзум" никада нећу ући. Никад. Гледам са балкона "Меркатор", и њихов знак су скинули. Ја сам плакала. Волим "Меркатор". Долазићу у онај горе "Меркатор" - говорила је у даху, а након што јој је водитељ објаснио да је комплетан "Меркатор" прешао у "Конзум", она је бризнула у плач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана