Медведе: Украјина једноставно краде гас

Танјуг
Медведе: Украјина једноставно краде гас

Москва - Украјина наставља да бесправно користи руски гас и због тога би било праведно да се Кијеву уведе авансни систем плаћања, каже руски премијер Дмитриј Медведев.

Он је додао да је Москва сада, више него икада, заинтересована за диверсификацију испорука гаса и да ће реализовати све пројекте у региону Пацифика, пренио је Глас Русије.

Руски радио подсиећа да дуг Украјине за руски гас сада износи 2,2 милијарде долара.

Медведев је, одговарајући на питања депутата (посланика) у Думи, рекао да ће Русија ускоро увести авансни систем плаћања, што ће бити оштро, али праведно риешење, ако питање дуга Украјине не буде риешено, прен9о је Итар тас.

Русија ће испоручивати онолико гаса за колико Украјина плати унапред. Другим речима "гас у замиену за паре", казао је руски премијер.

Он је подсиетио да тржиште функционише тако што се испоручује уговорен гас по систему "Take or pay", при чему су дугорочни уговори основа руске сарадње са Европом. Ти уговори су за Русију вредни због тога што су у њима дефинисани услови испорука на дужи период, објаснио је Медведев.

"Ти уговори су за нас повољни и ми нисмо заинтересовани да их раскидамо. Наш интерес је да се они реализују", нагласио је шеф руске владе.

Премијер је признао да постоје проблеми с Украјином. Ти проблеми нису настали данас и нажалост, практично свако руководство Украјине, без обзира на то ко је предсjедник или премијер, настављало је исту линију - линију злоупотребе руског гаса. Врло често, у ствари то је једноставно крађа, констатовао је Медведев.

Портал Глас Русије пренио је да је Украјина крајем прошле недјеље нагло повећала обим преузетог гаса из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана