Мањак пројеката заробио новац

Жељка Кокот
Мањак пројеката заробио новац

Бањалука - Вишак обавезних резерви од двије милијарде марака, који су лани банке држале на рачунима код Централне банке БиХ показатељ је стабилности банкарског система, али и недостатка квалитетних пројеката у које би овај неискоришћени ресурс био уложен.

Просјечна обавезна резерва коју су комерцијалне банке држале код Централне банке БиХ у 2014. години кретала се од 1,336 до 1,414 милијарди КМ, док је вишак на рачунима резерви комерцијалних банака износио минимално 1,993 милијарде, односно максимално 2,501 милијарду марака.

На краткорочне депозите и позајмљена средства с роком доспијећа до једне године примјењује се стопа од 10 одсто, док се за рок доспијећа преко једне године примјењује стопа од седам одсто. Централна банка БиХ повећањем или смањењем стопе обавезне резерве утиче на смањење или повећање кредитног потенцијала пословних банака и могућност емитовања кредита. Посљедња обавезна резерва у 2014. години износила је 1,401 милијарду КМ, док је вриједност вишка била 2,274 милијарде КМ.

Економиста Горан Радивојац сматра да би банкари били спремни да подрже привреду ако би држава гарантовала за сигурност новца кроз унапријед уговорене сигурне кредитне аранжмане.

- Пресудан је ангажман државе на реализацији пројеката, познатијих као “јавни радови”, који укључују улагања у изградњу инфраструктуре, хидро или термоелектрана - каже Радивојац и додаје да је сарадња привреде, државе и банкара рецепт за ангажовање заробљених средстава.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић истиче да је висок ниво вишка на рачуну обавезних резерви знак добре ликвидности банкарског сектора, али и проблема везаних за рочну структуру депозита и недостатак пројеката у која би та средства била квалитетно и сигурно уложена.

Вишак

Вишак на рачунима обавезних резерви банака у 2014. повећан је у односу на 2013. годину, у којој се његова висина кретала од 1,585 до 2,071 милијарду КМ, а обавезна резерва у посматраном периоду је била од 1,263 до највише 1,330 милијарди КМ по обрачунском периоду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана