Мањак посла кључни проблем

Марина Чигоја
Мањак посла кључни проблем

Бањалука - Недостатак посла кључни је проблем предузећа из металске индустрије у Српској, због чега у одређеном броју предузећа плате касне и по неколико мјесеци.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић каже да у неколико предузећа послодавци радницима дугују и до десет плата и да им се не уплаћују ни доприноси.

- Кључни је проблем што у значајном броју предузећа недостаје посла. Руководиоци предузећа нас увјеравају да имају будућност и да чекају нове партнере, али, нажалост, тих партнера нема, а радници долазе у све тежу позицију - рекао је Пеулић и додао да је у сектору који представља запослено око 10.000 радника и да није било већих промјена у односу на ранији период.

На проблеме у овом сектору надовезале су се и недавне поплаве, које су предузећима причиниле велику директну, али и индиректну штету. У билтену Спољнотрговинске коморе БиХ наведено је да се након катастрофалних поплава може очекивати да ће металски сектор показати негативне трендове.

- Штета је двострука, јер су раскинути уговори у случају директног пласмана робе домаћих компанија на страно тржиште с једне стране и изгубљени уговори са купцима на поплавом захваћеним подручјима са друге стране - навели су у Спољнотрговинској комори.

У Привредној комори РС истичу да су у металском сектору присутни бројни проблеми, али да упркос томе има и свијетлих примјера, који буде оптимизам. Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је металска индустрија у свакој земљи носилац привредног развоја и да су привредници препознали да само савременим технологијама могу конкурисати на захтјевном ино-тржишту.

- У РС можемо препознати таква предузећа и то је одлична ствар. Те фирме су извозно оријентисане, јер је тржиште РС мало за њихове производе. У РС ради неколико успјешних предузећа у овом сектору као што су "Механичке конструкције" из Котор Вароша и "Јелшинград" из Градишке, који изузетно добро раде. Прилика је да кроз таква предузећа запослимо домаћу радну снагу - нагласио је Ћорић.

Извоз и увоз

Према подацима Привредне коморе РС, предузећа из области металске индустрије у првих шест мјесеци ове године извезла су робу вриједну 276,33 милиона марака, док је увоз износио 470,04 милиона. У односу на исти прошлогодишњи период повећан је и увоз и извоз. У првих шест мјесеци лани извоз је вриједио 268,89 милиона КМ, а увоз 346,98 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана