Мања премија није успорила мљекаре

nezavisne.com
Мања премија није успорила мљекаре

Бањалука - Са фарми у Републици Српској у прва три мјесеца ове године прикупљена је 22.981 тона млијека, а што је 6,5 одсто више него у истом периоду прошле године, показују подаци Завода за статистику Републике Српске.

Ове цифре указују на то да нешто нижи подстицаји у овој години засад нису негативно утицали на сектор мљекарства.

Са друге стране, и мљекаре у РС су подигле своју производњу за четвртину.

Тако се биљежи раст производње млијека за пиће од 36,7 одсто, павлаке 18,9 одсто, јогурта 35,8 одсто, маслаца 32,8 одсто и крављег сира, чија је производња расла за 10,6 одсто.

И поред добрих резултата, Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, каже како ће доћи до пада производње, првенствено због пада премије.

“Гарантујем да ће доћи до пада производње млијека у наредном периоду. Просјечна цијена је 0,55 КМ по литру и њоме се произвођачи не могу покрити. Премија је смањена са 0,30 на 0,25 КМ по литру, што ће условити мању производњу”, каже Усорац.

Додаје како је судбина произвођача млијека суморна.

“Села су празна, она се пустоше и сваким даном су све празнија, а да би се млијеко произвело, мора у селу бити сељак који има краву, који је храни и музе, а тога више у селу нема”, оцјењује он.

Иако је одобрен извоз млијека и млијечних производа у ЕУ, Усорац каже како он није повећан, јер се разним баријерама и ниским цијенама не дозвољава извоз.

“Европској унији ми не требамо као извозник, ми им требамо као тржиште и извозник радне снаге”, тврди Усорац.

Са друге стране, у мљекари “Пађени” из Билеће не дијеле страхове фармера.

Ненад Вукоје, оснивач и директор мљекаре, каже како су само у јануару повећали откуп за 22 одсто.

“Не мислимо да би у наредном периоду могло доћи до неких поремећаја јер нема никаквих разлога и наговјештаја за тако нешто”, рекао је Вукоје.

Број произвођача млијека у РС се, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у посљедњих пет година знатно смањио, док се количина произведеног млијека повећала, што говори о укрупњавању производње у овом сектору, али и о гашењу малих произвођача.

У 2013. години у РС била су 7.282 произвођача млијека, док у 2018. години млијеко производи тек њих 4.450.

Према истим подацима, количина произведеног млијека је у 2013. години износила око 101 милион литара, док је у 2017. години износила 111 милиона литара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана