Македонија и БиХ на врху по незапослености

Марина Чигоја
Македонија и БиХ на врху по незапослености

Бањалука - Стопа незапослености у БиХ, која износи 27,2 одсто, међу највећим је у региону, а гора од нас само је Македонија са стопом од 31,8 одсто.

Иза Македоније и БиХ, по висини стопе незапослености налази се Србија са 23,7 одсто, а слиједе је Хрватска са 20 одсто и  Црна Гора са 13,56 одсто. Најмању стопу незапослености има Словенија и то 8,2 одсто.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да ако искључимо оне који нису у реалним токовима запослености наша стопа незапослености износи око 28 одсто, али да је она реално много већа.

- Они који привремено нађу посао не могу се рачунати као стварно запослени. БиХ се налази на самом врху у региону по незапослености. Осим тога, из мјесеца у мјесец биљежимо повећање броја незапослених и приближавамо се психолошкој граници од 550.000 незапослених - нагласио је Хасић.

Он је истакао да су економске активности у БиХ ове године константно у паду тако да је тешко очекивати неко побољшање уколико БиХ не промијени концепцију запошљавања.

- Неколико је разлога који су довели до тога да имамо енормно високу стопу незапослености. Прво, и даље се водимо девизом да се више исплати увозити него производити што је погубно за ову земљу. У вези с тим питањем и даље се ништа не ради, што најбоље показује податак о нашем дефициту који на годишњем нивоу износи око шест до седам милијарди КМ - нагласио је Хасић.

Он је истакао да БиХ није успјела да створи ни повољнији пословни амбијент и нагласио да су пореска оптерећења у БиХ далеко изнад осталих земаља у региону.

- То само још више подстиче развој сиве економије, која у БиХ годишње прогута шест милијарди марака. На тај начин власт чува социјални мир и прећутно одобрава сиву економију - казао је Хасић.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање, у БиХ је на крају марта на евиденцији завода и служби за запошљавање било 542.726 незапослених, што је за 977 лица или 0,18 одсто мање у односу на мјесец раније.

Методологија

Према анкети о радној снази коју је спровела Агенција за статистику БиХ, а која у обзир узима стварну запосленост и незапосленост, односно и оне који раде, а нису обухваћени званичним статистикама, стопа незапослености у БиХ је 27,2 одсто.

С друге стране, Агенција за рад и запошљавање БиХ у обзир узима само званично евидентиране запослене и незапослене, и према њима стопа износи 44,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана