Квалитет маслине гарантује врхунска уља

Милош Васиљевић
Квалитет маслине гарантује врхунска уља

ТРЕБИЊЕ - Маслинари на крајњем југу Српске задовољни су приносима ове године, а берба је већ при крају на маслињацима манастира Тврдош, док ће берба ове медитеранске културе на плантажама “Вукоје” почети идућих дана.

Због погодности које нуди медитеранска клима у Требињу маслина се одомаћила па је станиште нашло више од 5.000 стабала. Како је све популарнија производња ове медитеранске културе може се очекивати и повећање производње.

Јеромонах и сабрат манастира Тврдош Порфирије истакао је за “Глас” да се овој култури посвећује посебна пажња те да је ова година испунила сва очекивања, због чега братство манастира задовољно трља руке.

- Берба је при крају и хвала Богу презадовољни смо приносима и када је у питању квалитет, али и количина. Имамо око 1.300 стабала, а иако нису сва на роду, имали смо близу двије тоне маслина - рекао је Порфирије.

Према његовима ријечима, у манастиру Тврдош маслине се узгајају посљедњих 18 година, а имају и једно стабло које је старије од 330 година.

Тренутно је цијели капацитет за манастирске потребе, али у плану је, како шире засаде маслина, да буде простора и за продају маслина и маслиновог уља.

- Требиње је идеално за винову лозу и смокве, а у посљедње вријеме показало се да наша клима годи и узгоју маслина. Ми касније правимо маслиново уље, али и саме маслине за јело - додао је Порфирије нагласивши да је то поднебље идеално за италијанске сорте.

Уз пчеластво и винову лозу, наглашава он, маслиново уље показало се као пун погодак и нешто чему посвећују све већу пажњу, због чега је маслинарство будућност производње у манастиру Тврдош, али и генерално на југу Републике.

За плантаже маслина уз винову лозу и најбоља вина на нашем простору, како сам каже, без много размишљања, одлучио се се и власник винарије “Вукоје 1982” Радован Вукоје.

Оне дају, прича за “Глас”, као и све медитеранске културе, фантастичне резултате само је неопходно мало дуже чекати род.

Вукоје наглашава да у идућој седмици и у његовима маслињацима почиње берба.

- Задовољни смо сезоном, биће добри приноси. Стање маслине је одлично, тако да ће уље сигурно бити добро. Ми правимо екстра дјевичанско маслиново уље, а оно је најбољег квалитета - рекао је Вукоје.

Он је нагласио да су велике шансе да Херцеговина буде једна од водећих регија у производњи, како самих маслина, тако и маслиновог уља, што би могао бити и нови бренд.

Сорте

У Требињу су најзаступљеније сорте маслине из Италије те оне из Грчке и Шпаније. Свакако, доминирају “лећино”, “педолино”, “франтоио”, “бужа” и “бјелица”. Прве маслине прије двије деценије у Требиње је донио владика Атанасије из Грчке. На њен род треба се сачекати 15 година, али маслинари тврде да се чекање и те како исплати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана