Кредитирање у силазној путањи

Жељка Кокот
Кредитирање у силазној путањи

Бањалука - Пад каматних стопа и мјере Централне банке БиХ нису успјеле да оживе кредитну активност у Српској, па је у првом полугодишту убиљежен пад вриједности пласираних зајмова за шест одсто у односу на крај 2015. године.

Подаци Агенције за банкарство РС показују да су бруто кредити које су банке у Српској пласирале до краја јуна ове године чинили 65 одсто укупне активе, а њихова вриједност достигла је 4,557 милијарди КМ. Тај износ мањи је за 289,7 милиона КМ или шест одсто у односу на крај 2015. године.

- Пад кредитне активности присутан је у свим секторима осим код непрофитних организација које су подигле 16 одсто више зајмова у односу на крај 2015. године - кажу у Агенцији за банкарство РС.

Највећи дужник са готово половином укупних кредита је становништво. Тој категорији су банке до краја јуна ове године одобриле 44 одсто свих пласираних кредита у вриједности од 2,005 милијарди КМ. Већина банака понуду кредита прилагођава управо овом сектору, који је убиљежио најмањи пад, а становници су уједно и најуредније платише.

Приватна предузећа и друштва задужила су се 1,732 милијарде КМ, а на тај сектор отпада 38 одсто укупних кредита. Вриједност одобрених зајмова власницима приватних фирми смањена је девет одсто, што указује на успоравање привредне активности.

Највећи пад кредитирања од 12 одсто регистрован је код Владе и њених институција, којима је одобрено 14 одсто укупно пласираних зајмова, односно 637,98 милиона КМ. Јавним и државним предузећима банке су одобриле свега четири одсто укупних кредита у вриједности од 182,28 милиона КМ, а кредитна активност у овом сектору биљежи пад од пет одсто.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС - SWOT Марко Ђого каже да је ријеч о рачуноводственом паду који се односи на искњижавање имовине Банке Српске која је у мају отишла у ликвидацију.

- Банка Српске се бавила углавном кредитирањем привреде и ти ризични пласмани су је и гурнули у пропаст. Пад кредитне активности у сектору приватних предузећа се односи на искњижавање пласмана у овој банци, док у сектору становништва није било битнијих промјена и вјерујем да бисмо, да је ова имовина искњижена рецимо крајем прошле године, сада говорили о благом расту кредитирања - каже Ђого и додаје да би кредитна активност у наредном периоду, упоредо са растом привредних активности у Српској, требало да има узлазну путању, али да ће тешко достићи ниво из 2007. и 2008. године када је на тржишту била присутна глад за кредитима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана