“Крајина-осигурање” у дубоком минусу

Маријана Миљић
“Крајина-осигурање” у дубоком минусу

Бањалука - Осигуравајуће друштво “Крајина осигурање” из Бањалуке наставило је да ниже лоше резултате, а први овогодишњи квартал завршило је са губитком од 752.000 марака.

Пословање на почетку 2018. је погоршано с обзиром на то да је “Крајина осигурање” у читавој прошлој години имало минус од 370.237 марака. Губитак у првом кварталу 2018. већи је за чак 526.024 КМ у односу на исти период 2017. године.

Пословни приходи “Крајина-осугурања” у првом овогодишњем тромјесечју износили су 1,09 милиона марака и пали су за око пола милиона марака у односу на исти период 2017. године. Пословни расходи су истовремено порасли са 1,19 милиона на 1,85 милиона марака.

Ова осигуравајућа кућа највише новца је зарадила од своје основне дјелатности, односно од наплаћене премије осигурања, саосигурања и реосигурања неживотног осигурања. Приходи из тих извора износио је 772.049 и смањен је у односу на годину раније када су били 813.208 марака.

На трошкове спровођења осигурања отишло је 1,08 милиона, а годину раније за те намјене утрошено знатно мање новца - 737.853 марака. Друга највећа ставка на расходовној страни су плате, накнаде и остали лични расходи на које су отишле 791.854 марке. Ови трошкови су за више од 200.000 марака већи у односу на први квартал 2017. године.

Обавезе “Крајина-осугурања” на крају првог квартала износиле су 6,85 милиона марака и смањене су за 1,28 милиона у односу на исти период 2017. године, а занимљиво је да се комплетан износ односи на краткорочне.

Вршилац дужности директора “Крајина осигурања” Мира Теодоровић рекла је да ће Скупштина акционара ускоро разматрати финансијски извјештај.

- Надам се да ћемо почети да нижемо позитивне резултате. Тржиште осигурања је поприлично нарушено. Сва друштва се боре са проблемима и они се одражавају на пословање и на трошкове спрвођења осигурања који су изузетно високи  - казала је Теодоровићева.

Суноврат “Крајина-осигурања” почео је након што су крајем 2015. године кроз докапитализацију његови већински власници постали Американци индијског поријекла Навен Агарвал и Гупта Нете. Нови власници су у 2016. и почетком прошле године штетним и незаконитим потезима одвели “Крајина-осигурање” у велике губитке. Због тога је Скупштина акционара “Крајина-осигурања” у априлу прошле године смијенила чланове Управног одбора заједно са предсједником Агарвалом и именовала нове, које је предложило Министарство финансија РС. Инвестиционо-развојна банка РС као највећи појединачни акционар је на тај начин преузела управљање “Крајина-осигурањем од Агарвала и Нете.

Ревизори

Независна ревизорска кућа “Е-ревизор” је за финансијске извјештаје “Крајина-осигурања” за 2017. годину дала мишљење са резервом. Ревизори се нису могли увјерити у вриједност некретнина, постројења и опреме у пословним књигама друштва.

У извјештају је наведено да су плате у “Крајина-осигурању” лани исплаћиване са закашњењем и без пореза и доприноса, а да је друштво имало знатно смањен обим пословне активности и да је сталност пословања друштва угрожена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана