Крајина осигурање на корак од слома

Жељка Кокот
Крајина осигурање на корак од слома

Бањалука - Пословање са милионским губитком, непокривене техничке резерве, порески дуг, угрожена текућа ликвидност и сталност пословања главни су разлози због којих су ревизори дали мишљење са резервом за полугодишње финансијске извјештаје "Крајина осигурања" Бањалука.

Ревизија коју је обавила кућа "ЕФ ревизор" из Бањалуке показала је да је "Крајина осигурање" у првој половини године исказало нето губитак у износу од 7,78 милиона, односно пословни губитак од 7,22 милиона КМ. Приходи од премије осигурања, саосигурања и реосигурања неживотних осигурања износили су 4,69 милиона КМ и мањи су у односу на исти период претходне године за осам одсто. Ревизори су утврдили да је новчани ток друштва од 959.151 КМ негативан.

Краткорочне обавезе друштва су надмашиле текућу имовину за 3,51 милион КМ, а коефицијент ликвидности од 0,67 јасно показује да "Крајина осигурање" може доспјети у проблеме са измиривањем краткорочних обавеза према добављачима и повјериоцима на дан њиховог доспијећа.

- Губитак "Крајина осигурања" из ранијих година од 3,13 милиона уз нето губитак из првог полугодишта ове године достиже 11,09 милиона КМ, односно 81,16 одсто основног капитала регистрованог у судском и другим законским регистрима, што директно угрожава начело сталности пословања - истакли су ревизори.

Техничке резерве "Крајина осигурања" на крају јуна износиле су 8,25 милиона КМ и покривено је само 55,61 одсто, док за њихово покриће недостаје још 3,66 милиона КМ. Због проблема са обезбјеђењем техничких резерви "Крајина осигурање" је за тромјесечни извјештај о улагањима средстава за покриће техничких резерви и минималног гарантног фонда крајем јуна од овлашћеног актуара добило коначно негативно мишљење.

"Крајина осигурање" је крајем прошле године кроз процес докапитализације промијенило власника, а од уласка нових акционара Навена Агарвала и Гупте Нете ово друштво тресе криза због бројних сумњивих финансијских трансакција и одлука. Директори су мијењани као на траци, а услиједили су и откази радницима, због чега је дошло и до протеста запослених. Након захтјева радника и уласка полиције у ово друштво, реаговала је и Агенција за осигурање РС која је крајем јула увела принудну управу чиме су престале надлежности директора, прокуриста, Управног и Надзорног одбора и Скупштине акционара, а за ванредног управника именован је Мирослав Лазендић.

Радници

"Крајина осигурање" је у првој половини године са закашњењем исплаћивало плате радницима и уплаћивало порезе и доприносе.

До краја јуна нису исплаћени порези и доприноси за март, мај и јун док су плате за март и мај исплаћене. Друштво је крајем јуна запошљавало 104 радника, односно 26 мање у односу на крај 2015. године.

Финансијски показатељи друштва

7,78 милиона КМ - полугодишњи нето губитак

3,13 милиона КМ - губитак из ранијих година

55,61% покривеност техничких резерви

0,67 коефицијент ликвидности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана