Крајина осигурање изашло из дубиозе

Маријана Миљић
Крајина осигурање изашло из дубиозе

Бањалука - Осигуравајуће друштво "Крајина осигурање" Бањалука наставља да се опоравља послије турбуленција кроз које је прошло, а то потврђује и податак да су прво полугодиште ове године завршили у плусу од 98.062, док је у истом прошлогодишњем периоду минус износио чак 7,78 милиона КМ.

У финансијском извјештају "Крајина осигурања", који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да су приходи овог осигуравајућег друштва за шест мјесеци износили 3,06 милиона, а расходи 2,96 милиона КМ.

Највише новца у првом полугодишту "Крајина осигурање" убрало је од премије осигурања, саосигурања и реосигурања неживотних осигурања - 1,22 милиона марака. Приходи од укидања и смањења резервисања неживотних осигурања достигли су 1,48 милиона КМ.

За накнаду штете и остале накнаде неживотних осигурања "Крајина осигурање" је издвојило 1,20 милиона, док је на трошкове спровођења осигурања отишао 1,21 милион, а на амортизацију 48.141 КМ. Сви трошкови срезани су у односу на исти период 2016. године.

Идентична ситуација је и код трошкова за бруто зараде и накнаде, који су у првом полугодишту износили 706.995 марака, што је дупло мање него у истом периоду годину раније. На то је утицало и смање броја радника, јер их је на крају јуна било 69, док је у истом периоду годину раније платни списак имао 104 имена.

Директор "Крајина осигурања" Елмедин Ђузел истиче да финансијски извјештај потврђује да је ово осигуравајуће друштво прекинуло гомилање губитка и почело да остварује успјехе.

- Први пут након девет година добили смо позитивно мишљење овлашћеног актуара о попуњености техничких резерви на нивоу од 100 одсто. Да смо на добром путу показује и податак да биљежимо раст премије и до 300 одсто - казао је Ђузел.

Нова управа овог осигуравајућег друштва, која је преузела кормило у априлу, прекинула је гомилање губитака.

- Само у року од три мјесеца успјели смо да консолидујемо друштво и спасимо га од стечаја, али и урадимо све извјештаје који нису били урађени у претходном периоду. Поред тога, "Крајина осигурању" је пријетило и одузимање лиценце од стране Агенције за осигурање РС, али смо стали у крај и томе и добрим потезима извукли друштво из дубиозе - казао је Ђузел.

Суноврат "Крајина осигурања" почео је од када су кроз докапитализацију његови већински власници постали Навен Агарвал и Гупта Нете, који су почели да вуку низ штетних и незаконитих потеза, због чега је била уведена и ванредна управа. Скупштина акционара, коју је сазвала Инвестиционо-развојна банка РС као највећи појединачни акционар "Крајина осигурања", смијенила је 21. априла чланове Управног одбора и именовала нови. Тиме је банка преузела управљање овим друштвом.

Ширење пословања

"Крајина осигурање" планира и ширење пословања на ФБиХ, а прва пословница требало би да буде отворена у Бихаћу. У плану је да ова пословница врата клијентима отвори већ почетком идућег мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана