Кошарац: БиХ одобрен извоз свињског меса у Сјеверну Македонију

Срна
Кошарац: БиХ одобрен извоз свињског меса у Сјеверну Македонију

БАЊАЛУКА - БиХ је данас одобрен извоз свињског меса у Сјеверну Македонију, након што је у Републици Српској и Брчко дистрикту прекинуто вакцинисање свиња против класичне свињске куге, казао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац рекао је да је оваква одлука услиједила након што је Канцеларија за ветеринарство БиХ обавијестила Агенцију за храну и ветеринарство Сјеверне Македоније да је вакцинација свиња против класичне свињске куге на подручју РС прекинута 31. децембра прошле године, те да се престанак вакцинације на подручју Брчко дистрикта очекује 1. маја ове године. 

Додао је да је македонска страна информисана и да ће одлука о престанку вакцинације на подручју ФБиХ бити донесена у наредном периоду, о чему ће БиХ правовремено обавијестити Сјеверну Македонију.

''Од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио сам да се крене са зонирањем с једне стране на РС и Брчко дистрикт, који су свој дио посла завршили, те са друге стране на ФБиХ, као и да информише надлежну агенцију у Сјеверној Македонији о испуњеним условима и затражи извоз свињског меса из БиХ, што је данас и одобрено. Изузетно сам охрабрен чињеницом да ће домаћи привредници бити у прилици да на македонско тржиште пласирају своје робе, а посебно остварене вишкове у производњи. Вјерујем да ће им ова могућност умногоме олакшати посао”, поручио је Кошарац.

Он је изразио захвалност надлежним институцијама на свим нивоима власти у БиХ, које су предузимале конкретне кораке како би извоз свињског меса у Сјеверну Македонију био омогућен.

''Уважавајући уставне надлежности, у константној сам комуникацији са ресорним ентитетским министрима и другим надлежним тијелима. У претходном периоду координисано смо радили на реализацији захтјева македонске стране када је у питању извоз свињског меса, цијенећи да ће ова мјера помоћи домаћим привредницима у новонасталим околностима усљед ширења корона вируса'', навео је Кошарац.

Он је напоменуо да ће пољопривредници из Републике Српске од данас, а привредници из Брчко дистрикта од 1. маја, бити у могућности да извозе свињско месо у Сјеверну Македонију.

''Када је у питању извоз из ФБиХ, затражио сам од Канцеларије за ветеринарство БиХ да у координацији са надлежним федералним министарством у наредних 15 дана ријеши питање плана хитних мјера, како би и пољопривредницима из овог ентитета био омогућен извоз свињског меса у Сјеверну Македонију'', истакао је  Кошарац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана