Конзумним јајима и црвеном месу крче пут ка Европи

Милијана Латиновић
Конзумним јајима и црвеном месу крче пут ка Европи

САРАЈЕВО - БиХ би према неким процјенама до краја године требало да испуни све неопходне услове да би на европско тржиште пласирала и конзумна јаја, а на испуњењу тог циља убрзано раде и представници сва три надлежна министарства.

Досадашње активности учињене ка испуњењу тога циља анализирали су у петак министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић и представници ресорног министарства ФБиХ.

- Ова три министарства, у складу са надлежностима ће у року испунити неопходне обавезе да би био реализован овај циљ - саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа након састанка.

Осим тога, на састанку су дефинисани и кораци за усвајање закона и других прописа који ће омогућити одобравање и коришћење средстава ЕУ у области пољопривреде. Учесници састанка изразили су задовољство што је БиХ доставила Европској комисији попуњен ревидирани упитник за извоз црвеног меса на тржиште ЕУ.

На састанку је било ријечи и о неопходности што скоријег постизања договора о методологији пољопривредног пописа и обиљежавања животиња те је усаглашено да надлежна ентитетска министарства и агенције за статистику предузму све активности да би овај процес могао бити спроведен у 2023. години.

- Закључено је да не постоји потреба за доношењем закона о пољопривредном попису, већ јединствене методологије на основу које ће попис бити извршен, о чему постоји сагласност надлежних ентитетских министарстава и агенција за статистику - наведено је у саопштењу.

Додали су да је разматрано и питање доношења правилника за узгој индустријске конопље у БиХ те да је договорено да током новембра буде израђена радна верзија овог документа. Задовољство због учињених корака ка отварању нових тржишта не скривају ни пољопривредници.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић каже да су тежње живинара и произвођача конзумних јаја коначно уродиле плодом.

- За похвалу је ангажман ресорних министарстава на испуњавању услова да би конзумна јаја из наших погона кренула у ЕУ. Наша фирма “Агрекс” је и даље једина у Српској и БиХ која извози јаја за индустријску прераду у БиХ и очекујемо да ће уз залагање надлежних сви услови до децембра бити испуњени те да ћемо тада обавијестити Брисел да смо спремни и за пласман конзумних јаја - рекао је Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара, која је до сада у Хрватску извезла пет милиона комада јаја.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је да би пласман црвеног меса у ЕУ био велики искорак за домаће произвођаче.

- Отварање нових тржишта је одувијек камен спотицања. У изласку на европско тржиште видимо велику шансу за повећање производње и прераде меса - рекао је Митровић.

 Улагања

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић обишао је у петак предузеће “Пољопром” власника Мила Сикиме у Источној Илиџи чија је примарна дјелатност производња сточне хране.

- Разговарали смо о инсталацији нових силоса, односно опреме за складиштење пољопривредних производа. Планираћемо у наредној години подршку на начин да ћемо фиксно рефундирати средства у висини 30 одсто укупне инвестиције - рекао је Пашалић, додавши да је ресорно министарство у овој години за капиталне пројекте издвојило 13 милиона КМ за око 1.500 пољопривредних произвођача.

Сикима је истакао да би изградња нових силоса повећала складишне капацитете “Пољопрома” за 200-300 тона.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана