Концесионари у буџет донијели 44 милиона

Маријана Миљић
Концесионари у буџет донијели 44 милиона

Бањалука - Прилив новца у буџет РС од концесионих накнада порастао је прошле године на 44,38 милиона, што је за 15,09 милиона КМ већи износ него годину раније.

Подаци о накнадама наведени су у извјештају Комисије за концесије РС за прошлу годину, који ће посланици Народне скупштине разматрати на сједници заказаној за 13. јуни.

На основу рада Комисије за концесије РС у 2016. је закључено 18, а годину раније 11 уговора о додјели концесије из разних области.

- Главни разлог за повећање прихода од концесионих накнада је више закључених уговора. Повећање уплаћеног износа концесионе накнаде произашло је и из уплате већег броја једнократних концесионих накнада које су концесионари уплаћивали приликом закључења уговора - наведено је у извјештају Комисије за концесије.

Више новца стигло је и од великих енергетских објеката као што су Термоелектрана "Станари" и Хидроелектране на Дрини и Хидроелектране на Врбасу, које су уплаћивале значајне износе накнаде за производњу струје.

Највише новца прикупљено је на основу накнаде коју концесионари плаћају у области експлоатације минералних ресурса од које је убрано 25,94 милиона, а најмање у области туризма гдје је износила тек 16.000 КМ. У области коришћења пољопривредног земљишта износ концесионе накнаде порастао је за 186.966 КМ на годишњем нивоу, а у Комисији за концесије истичу да је томе допринијело повећане контроле и активности у вези са коришћењем концесионих добара.

Предсједник Комисије за концесије РС Раденко Ђурица наглашава да су унаприједили рад и да то доказује чињеница да су прошле године предмете рјешавали у просјеку 13,8 дана, док је раније то трајало од неколико мјесеци до годину-двије.

- То је значајан напредак. Ужурбано смо рјешавали предмете и благовремено тражили да захтјеви буду допуњени чим утврдимо да недостаје неки од докумената. Настојали смо да концесионари што прије имају одговоре - каже Ђурица.

На адресе свих концесионара упућено је и писмо којим их је комисија за концесије опоменула на обавезе према Влади, које проистичу из уговора.

- Све је то допринијело и ефикаснијој наплати накнаде од концесионара  -  казао је Ђурица и додао да сви субјекти па тако и Комисија за концесије РС треба да ствара у позитивну атмосферу како би привукли што више инвеститора.

Набавка аутомобила

Приходи Комисије за концесије РС у прошлој години износили су 815.087, а расходи 800.889, па је њена добит износила око 14.000 марака. Из оствареног прихода исфинансирани су сви редовни расходи, набавка опреме и сервисиран кредит у износу од 53.892 КМ за куповину "пасата".

Комисија за концесије РС је на крају 2016. године имала 14 запослених.

Прикупљени износ концесионе накнаде по областима

25,94 милиона - Минерални ресурси                                    

16,98 милиона - Енергетика                                         

750.306 - Пољопривреда                                                        

392.963 - Изградња и кориштење мини ХЕ     

168.970 - Приређивање игара на срећу                     

123.731 - Спортска риболовна друштва                   

16.000 - Туризам

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана