Колика ће вам пензија бити ако радите само пет година у Њемачкој

GS
Колика ће вам пензија бити ако радите само пет година у Њемачкој

Ко је пет година уплаћивао у пензиони фонд Њемачке, касније ће добити законску пензију. Али колико ће износити ако остане с тако мало година?

Не добијају сви законски прописану пензију.

Само они који су испунили тзв. период чекања или минимални стаж осигурања добијаће мјесечне трансфере њемачког пензионог осигурања у старости. За класичну старосну пензију морате имати уплаћених најмање пет година. Али, шта за висину ваше пензије значи испуњавање само минималног стажа осигурања?

То се не може генерално рећи. Јер колика ће вам пензија бити увелико зависи о томе колико зарађујете. Не постоји законска минимална пензија. Што су приходи већи, то су већи доприноси које плаћате у законско пензионо осигурање. А они заузврат одређују колико ћете скупити пензионих бодова (бодова зараде).

Како израчунати износ пензије

Ако у једној години зарадите тачно онолико колико просјечно зарађује њемачки радник, биће вам признат тачно један пензиони бод. Та ће просјечна годишња бруто плата у 2023. провизорно износити 43.142 евра на западу и 41.967 евра на истоку државе.

За сваки пензиони бод имате право на тзв. вриједност пензије. То тренутно износи 36.02 евра на западу и 35.52 евра на истоку (од јуна 2023.). Ваш мјесечни износ пензије након пет година рада израчунава се према сљедећој формули:

Мјесечна бруто пензија = бодови зараде x фактор приступа x тренутна вриједност пензије x фактор врсте пензије

И фактор уласка и фактор врсте пензије имају вриједност "1" ако не идете у пријевремену пензију, а пензија је уобичајна старосна пензија.

Претпоставимо сада да сте пет година зарађивали просјечан приход на Западу и да сте били запослени у систему исплате пензије. Онда сте својим доприносима прикупили тачно пет пензионих бодова, преноси "ФениxМагазин". Тренутна вриједност пензије резултирала би мјесечном пензијом од 180.10 евра (5 x 1 x 36.02 x 1).

Ако у пет година рада не добијете тачно један пензиони бод, ваша ће се пензија промијенити. Помоћу калкулатора њемачког пензионог осигурања можете одредити колика ће бити ваша пензија - и када можете отићи у пензију.

Иначе, многи, када се одлуче доћи у Њемачку, кажу у полушали управо то: "Ма да ми је издржати само пет година..."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана