Колектор покреће производњу у Српцу

Дејан Јовичић
Колектор покреће производњу у Српцу

Србац - Лакташка фирма "Колектор ЦЦЛ" отвориће до краја године производни погон у Српцу у којем би требало да буде запослено 30 радника.

Договор о покретању производње услиједио је након вишемјесечних преговора ове фирме са општинском управом из Српца.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што ће након дужег времена у овој локалној заједници бити отворена нова фабрика.

- Производња би требало да почне у новембру и у складу с потребама тржишта константно ће се ширити, па би самим тим и број радника у будућности требало да буде већи - рекао је Драгосављевић.

Фирма "Колектор ЦЦЛ" је недавно у Српцу организовала презентацију којој је присуствовало више од 500 људи, а послије ње је поднесено 300 пријава за рад. Ова лакташка фирма налази се у саставу словеначке компаније "Колектор" из Идрије која има 30 предузећа у Европи, Азији и Сјеверној Америци. У Лакташе је стигла у јуну 2005. године и почела са 60 радника, да би тренутно број запослених достигао 380. Прије двије године изградили су и модерну фабрику у Клашницама, тако да данас послују на двије локације на подручју лакташке општине.

- Њихов производни програм базиран је на двије гране - производњи комутатора за аутомобилску индустрију, ручне и кућанске апарате и индустријске машине и производњи електрокомпоненти, односно пригушница и трансформатора. "Колектор" се бави и енергетиком, индустријским развојем и грађевинарством - подсјетио је Драгосављевић.

Промет лакташког "Колектора" је прошле године износио око 17,5 милиона евра, а 99 одсто производа намијењено је за извоз.

Амбициозни планови

"Колектор" до 2019. године планира континуиран раст пословања, тако да би извоз лакташке фабрике требало да достигне 24 милиона евра.

Прошлогодишњи промет "Колектора" на свјетском нивоу износио је 500 милиона, а уколико буде остварен планирани раст, у наредне двије године требало би да достигне 750 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана