Кинези улазе у трку за градњу ХЕ Дабар

Цвија Мркоњић
Кинези улазе у трку за градњу ХЕ Дабар

Бањалука - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС и кинеска компанија "China international water and electic corporation" потписали су јуче меморандум о сарадњи на пројекту изградње хидроелектране "Дабар", вриједном 180 милиона евра.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да ће кинеска компанија, као и друге фирме, моћи да учествује у јавном поступку избора извођача радова и добављача опреме за хидроелектрану "Дабар".

- Кинеска компанија је једна од водећих у свијету у овом сектору. За Српску је веома значајно што постоји интересовање иностраних партнера да заједно са Владом и "Електропривредом РС" сарађују у реализацији великих енергетских пројеката. Ово би требало додатно подстаћи активности на реализацији поменутог пројекта. Циљ је да подстакнемо развој енергетике, повећамо производњу електричне енергије и дамо импулс развоју Херцеговине - казао је Ђокић.

Генерални директор канцеларије компаније "China international water and electic corporation" у Србији Чен Лијанг рекао је да ће учинити све да би доставили најбољу техничку и комерцијалну понуду за изградњу хидроелектране "Дабар".

- Остварили смо добар контакт, што би требало да резултује успјешном сарадњом и на изградњи хидроелектране "Дабар" - рекао је Лијанг.

Директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић је казала да су створени предуслови за сарадњу са кинеском компанијом.

- То значи приступање одређеним студијама и техничкој документацији да би ова компанија могла да обезбиједи приступ кредитним средствима државне банке у Кини. Кинеским партнерима нису дата никаква ексклузивна права, него овим повећавамо конкурентност у реализацији изградње хидроелектране "Дабар" - истакла је Милекићева.

Хидроелектрана "Дабар" припада систему хидроелектрана "Горњи хоризонти" и требало би да има инсталисану снагу од 159 мегавата. Милекићева је истакла да је завршена студија изводљивости и да ће "Хидроелектране на Требишњици" бити стоодстотни власник пројекта.

Тендер за тунел

Тендер за избор извођача радова за доводни тунел пречника 4,6 и дужине 11.250 метара са приступним тунелима већ је расписан. Вриједност тог пројекта је 115 милиона КМ и он је изузет из послова који су дефинисани меморандумом потписаним са кинеском компанијом.

- То значи да кинески партнер има једнака права као и остали заинтересовани за изградњу хидроелектране "Дабар" - казала је Бранислава Милекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана