Још неколико мјесеци могућ увоз старијих возила

Глас Српске
Још неколико мјесеци могућ увоз старијих возила

Бањалука, Сарајево - Ранија најава да ће у БиХ од 1. јануара сљедеће године бити могуће увести само она возила која испуњавају стандард Еуро 4, ипак неће заживјети у задатом року, али хоће неколико мјесеци касније.

Дакле, у БиХ ће се, по свему судећи до прољећа, моћи из иностранства довести и овдје регистровати четвороточкаш старији од 10 година, који има Еуро 3 стандард, пишу Независне новине.

"Та одлука је још у поступку консултација, очекујемо примједбе надлежних органа, да и они стану иза ње, да не буде да је ријеч о произвољној вољи Министарства транспорта и комуникација БиХ", рекао је Зоран Андрић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ, који истиче да то значи да одлука неће заживјети 1. јануара 2015. године, како је то раније најављено, већ мјесец, два касније.

Како је додао, одлука је припремљена и она неће обухватити комерцијална, већ само путничка возила.

"Сигурно ће таква пракса заживјети, највјероватније у марту или у априлу, да се људи могу припремити, како не би било примједаба у смислу да нису знали за то", поручио је Андрић.

Шевал Ковачевић, инжењер саобраћаја и овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ, сматра да је оправдана реализација замисли да у БиХ буде дозвољен увоз искључиво оних возила која испуњавају Еуро 4 стандарде.

"Возила са Еуро 4 стандардом стара су око 10 година, што значи да неће бити оштећених. Друга ствар, кроз тај стандард ми бисмо дјелимично утицали на то да 'отпад' не долази на наше тржиште", казао је Ковачевић.

Како је додао, потрошачи такође неће бити оштећени, јер и они, који немају новца да пазаре скупљи аутомобил, имају избора.

"Маса је старијих возила, на стотине хиљада, који су већ увезени код нас и сада коштају неколико хиљада марака, тако да ће они, који немају новца, моћи да их купе", увјерава Ковачевић.

Међутим, у предузећима која се баве увозом и продајом "половњака" сматрају да одлука, према којој ће за возила бити обавезан стандард Еуро 4, сасвим непотребна.

"Мислим да ће се стање пореметити на тржишту, пошто људи немају пара. И овако су 'отањили' увоз и продаја половних возила, а када то буде уведено, посљедице ће бити још веће. Криза је свеприсутна и возило је данас доста тешко продати, а купци купују углавном најјефтинија, она од четири, пет хиљада КМ", казали су нам у једном од предузећа која увозе половне четвороточкаше.

Подсјећања ради, у БиХ је годинама важило правило да не могу бити увезена возила старија од седам година и под притиском ЕУ та одлука је промијењена и од 1. јануара 2011. године било је могуће увести само возило које испуњава Еуро 3 стандард.

У БиХ је прошле године увезено 58.407 путничких аутомобила. Ове године та бројка могла би бити и "пребачена", о чему свједочи и податак да је у БиХ за десет мјесеци увезено укупно 53.567 четвороточкаша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана