Јавни сектор запослио пет пута више од приватног

Маријана Миљић
Јавни сектор запослио пет пута више од приватног

Бањалука - Јавни сектор у РС запослио је за пола године чак 839 радника, што значи да је сваки мјесец у просјеку примано 140 особа.

Према подацима Завода за статистику РС, који два пута годишње са пресјеком на крају марта и септембра објављује структуру запослених, јавни сектор је на крају првог тромјесечја имао 76.099 запослених. Њихов број је порастао са 75.260 с краја септембра прошле године.

Приватни сектор је истовремено забиљежио благи помак и повећао број запослених за 160, али је то остало у сјени јавног сектора који је запослио пет пута више радника. Остала два сектора, задружни и мјешовити, забиљежили су пад за 225, односно седам запослених.

Када се све зброји РС је на крају марта имала 257.740 радника, што је за 700 више у односу на септембар прошле године.

Стручњаци истичу да њихови апели да буде заустављено запошљавање у јавном сектору и да се РС мора окренути приватном као носиоцу развоја нису уродили  плодом.

- Тренд је такав да и даље нема смањења јаза између запошљавања у јавном и приватном сектору. Нажалост, све је то на штету реалног сектора, који губи конкурентност у односу на јавни. Поред тога, због миграција имамо притисак на тржишту рада и послодавци не могу доћи ни до квалификоване радне снаге тако да је та конкуренција од јавног сектора још више изражена. И оно мало квалификоване радне снаге покупи јавни тако да за реални остаје још мање расположивих радника. То је можда у овом тренутку још и већи проблем од прекомјерног запошљавања у јавном сектору - казао је директор Центра за истраживање и студије "Геа" из Бањалуке Марко Мартић.

Ако негативан тренд у запошљавању у комбинацији са миграцијама буде настављен, истиче Мартић, РС ће се суочити са двије тешке посљедице.

- Једна је да ћемо морати почети увозити радну снагу, али питање је одакле и какву. Друга је да ће економија стагнирати јер не управљамо на прави начин јединим добрим ресурсом који имамо, а то је радна снага - навео је Мартић.

Послодавци у Српској већ су упозорили да им недостаје квалитетне и квалификоване радне снаге због чега већ размишљају о опцији да посегну за обезбјеђењем новца за преквалификацију и дошколовање недостајућег кадра.

Стручна спрема

Подаци показују да је међу радничком армијом највише оних са средњом стручном спремом 98.792. Високообразованих је 54.561, полуквалификованих 3.155, а са нижим образовањем 4.269 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана