Извоз у Хрватску пао за 234 милиона

Марина Чигоја
Извоз у Хрватску пао за 234 милиона

Бањалука - Драстичан пад извоза из БиХ у Хрватску, након уласка те земље у Европску унију, настављен је несмањеним темпом, а у првих десет мјесеци ове године његова вриједност је мања за чак 234,55 милиона КМ или 22,8 одсто у односу на исти период 2013. године.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у овом периоду дошло је и до пада увоза из Хрватске, али у далеко мањој мјери него код извоза, односно за свега 5,1 одсто. Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је извоз минералних горива, односно угља, кокса, гаса, нафте и струје смањен за 46,14 одсто, у агроиндустријском сектору пад је износио 43,32 одсто, док је извоз руда, метала и осталих сродних производа мањи за 20,23 одсто. Немогућност извоза најтеже погађа агроиндустријски сектор, којем је хрватско тржиште било једно од најважнијих, а на њега су у првих десет мјесеци ове године извезли производе чија је вриједност мања за чак 67,54 милиона КМ.

С друге стране дошло је до повећања извоза коже и крзна за 55,02 одсто, камена, креча, цемента, бетона и керамике за 16,66 одсто, те дрвета, папира и намјештаја за 9,91 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је јасно да је извоз у Хрватску смањен због немогућности пласмана доброг дијела производа, али да је с друге стране нејасно како увоз из Хрватске биљежи далеко мањи пад, без обзира на то што они након уласка у ЕУ плаћају царину, јер не могу више користити привилегије које им је гарантовао споразум о CEFTA.

- Очигледно је да се налази начин да се наш извоз обустави, а да ми не примјењујемо мјере које нам стоје на располагању да смањимо увоз, посебно имајући у виду да Хрватска више није чланица CEFTA. Очигледно је да нешто не штима када гледамо ове параметре. Мислим да наши гранични и државни органи недовољно посвећују пажњу томе и да дозвољавају да се увози без царине и контроле - казао је Видић.

Додао је да би одмах по формирању нове власти требало донијети хитне мјере с циљем заштите домаће производње.

- Морамо користити сва законом дозвољена средства да бисмо заштитили домаћу производњу, јер су произвођачи у безизлазној ситуацији - нагласио је Видић.

Вриједност извоза у Хрватску у првих десет мјесеци износила је 797,53 милиона, а увоза 1,569 милијарди КМ.

Робна размјена

Вриједност укупног извоза БиХ у првих десет мјесеци ове године износила је 7,199 милијарди КМ, што је за 2,8 одсто више него у истом периоду лани, а увоза 13,417 милијарди и већа је за 6,6 одсто. Спољнотрговински дефицит је износио 6,219 милијарди КМ, а покривеност увоза извозом 53,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана