Извоз намјештаја тежак 400 милиона

Жељка Кокот
Извоз намјештаја тежак 400 милиона

Бањалука - Произвођачи намјештаја наставили су у 2014. дугогодишњи тренд раста производње и пласмана на инострано тржиште, па је извоз достигао рекордну вриједност од скоро 400 милиона марака.

Производња намјештаја порасла је прошле године за 14,4 одсто у односу на 2013. годину. Осим повећаног пласмана у иностранство, порасла је и тражња на домаћем тржишту, а главни разлог је санација штете од поплава.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник наглашава да су очекиване вриједности производње и продаје намјештаја донекле умањене усљед мајских поплава, јер су и предузећа претрпјела штету, али да је упркос томе остварен рекордан извоз у вриједности од скоро 400 милиона марака.

- Веома је важно да је прошле године дошло до повећања процента производа за извоз са већом додатном вриједношћу. Највећа тржишта били су Њемачка, Италија, Србија, Хрватска, Холандија, а наш намјештај је стизао и у Енглеску и САД - истиче Шиник.

Он очекује да ће, уколико не буде ванредних поремећаја, производња намјештаја наставити узлазном путањом и у овој години.

- У укупној вриједности извоза дрвопрерађивачког сектора намјештај учествује са око 40 одсто, али бићемо у потпуности задовољни када то учешће буде бар 60 одсто - каже Шиник који сматра да је недавно формирани кластер у оквиру дрвне индустрије помак који домаћим дрвопрерађивачима може донијети предности кроз заједнички наступ на ино-тржишту.

Директор фирме "Дрвопродекс" из Бањалуке Дарко Партало каже да је њихов производни програм углавном базиран на извоз на који отпада 85 одсто производње.

- Највише намјештаја извозимо на њемачко тржиште. Прошле године смо остварили раст прихода од десет одсто, а исту стопу раста очекујемо и у овој години. Базираћемо се на производњу за извоз као и до сада - каже Партало и наглашава да им велики проблем представља мањак квалификованог кадра.

Шумски сортименти

Производња и продаја шумских сортимената у државним шумама порасла је прошле године за један одсто у односу на 2013. годину. Произведено је 1,94 милиона метара кубних дрвета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана