Из Хрватске у САД са Ер Србијом?

Слободна Далмација
Из Хрватске у САД са Ер Србијом?

Београд - Док Кроација ерлајнз спава пословним зимским сном, компанија Ер Србија жестоко циља на хрватско тржиште, али и даље, преко океана, пише Слободна Далмација.

Како тај лист сазнаје, власници београдске авио компаније, Етихад ервејз из Уједињених Арапских Емирата, разматра могућност да се у другој половини 2015. године уведе авионска линија Сплит – Њујорк, али преко Београда.

У управи српске компаније за сада не желе о томе превише да говоре, пише Слободна Далмација и додаје да очекивано треба размотрити све рачунице таквог интерконтиненталног подухвата, али и прије првог лета добити све потребне дозволе ваздухопловних власти САД-а.

"Када је ријеч о нашим прекоокеанским летовима, у току је испитивање изводљивости пројекта и већ смо више пута јавно саопштили да се надамо да ћемо моћи успоставити летове до краја 2015. године. Међутим, још увијек је рано за неке конкретније најаве", кажу из Ер Србије.

Авиони с београдског Сурчина од лета идуће године летеће свакодневно према Реснику, Дубровнику и Пули, а двапут дневно и за Загреб.

Србија је, иначе, добила дозволу за директне летове до сјеверноамеричког континента од друге половине 2015. године. Међутим, линије до градова у САД-у морају причекати и додатне процјене америчких власти.

Први корак према директним летовима за САД послије 20 година не значи да је то крај посла. Компаније и аеродроми с којих би полетјали авиони, у овом случају Сплит и Београд, пролазе додатне провјере.

Чека се и зелено свјетло америчког министарства превоза, које процјењује економску оправданост, али и евентуални сукоб интереса с компанијама из САД-а. Посљедњи корак је потврда за авионе који морају испуњавати услове за прекоокеанске летове, али будући да власник Ер Србије располаже с озбиљним капиталом, то неће бити ни најмањи проблем, пише Слободна Далмација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана