ИРБ РС и ПРЕФ продају удјеле у 54 предузећа: Непрофитабилне акције иду на берзу

Милијана Латиновић
ИРБ РС и ПРЕФ продају удјеле у 54 предузећа: Непрофитабилне акције иду на берзу

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС и Друштво за управљање пензијским резервним фондом (ПРЕФ) понудили су на Бањалучкој берзи акције у 54 предузећа чија је вриједност 15,61 милиона марака.

Међу понуђеним су, између осталих, акције бањалучке Пословне зоне, предузећа “Јелшинград Ливар” из Бањалуке, затим бањалучког “Водовода”, Градске топлане Добој, “Водовода” Градишка и “Узломца” из Котор Вароша.

Директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић истиче за “Глас Српске” да је вриједност акција које продаје ПРЕФ 12,40 милиона КМ, док је вриједност акција које продаје ИРБ 3,21 милион марака. Рекао је да је за наведене акције током ове године по два пута организована продаја и додао да је инвестициона политика ПРЕФ-а таква да продају акције оних који не остварују профит и не исплаћују дивиденду.

- У огласу смо навели најнижу цијену за коју смо спремни да продамо наш власнички пакет акција. Ријеч је углавном о акцијама које су неликвидне или непрофитабилне, а спремни смо да их продамо по наведеним цијенама јер имамо прилику да новац уложимо у друге облике имовине која доноси принос. Добијени новац од продаја смо углавном улагали у обвезнице, од којих остварујемо приходе од камата - појаснио је Грујић.

Додао је да је ПРЕФ у мају Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС исплатио дивиденду од 5,17 милиона КМ, истакавши да настоје створити још стабилнији и профитабилнији портфељ како би повећали износ дивиденди.

- За мање од десет година пословања остварили смо профит у просјеку од седам милиона КМ годишње, а Фонду ПИО исплатили смо око 52 милиона КМ дивиденде. У складу са тим и са инвестиционом политиком, организујемо продаје по цијенама за које сматрамо да су оправдане и добијени новац реинвестирамо у сигурније инструменте са адекватним приносима. Искористили смо пад цијена на страним тржиштима и купили одређене хартије. Тај потез је већ уродио плодом јер смо један дио дивиденди у овој години добили управо са страних тржишта. За РС то сликовито може изгледати као извоз јер смо “донијели” новац изван домаћег финансијског система - истакао је Грујић и додао да су током продаје акција у августу ове године продали акције емитента “Херцеговинапутеви” из Требиња.

На интернет страници Бањалучке берзе наведено је да се понуђене акције продају по методу “све или ништа”. Датум продаје је сваког радног дана од 9. новембра до реализације продајног налога, а најкасније до 20. новембра.

Утицај пандемије

Говорећи о утицају вируса корона на пословање ПРЕФ-а, Милош Грујић је казао да су у априлу учествовали у куповини обвезница које је емитовала Српска настојећи да максимално подрже ту емисију, истакавши да је ПРЕФ увијек настојао да се понаша као партнер свим акционарима у друштвима чије акције посједује, те ће тако бити и овај пут. Нагласио је да раде све што је у њиховој моћи да помогну емитентима из портфеља да превазиђу и ову кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана