Инвестиције порасле за 39 милиона марака

Жељка Кокот
Инвестиције порасле за 39 милиона марака

Бањалука - Директне стране инвестиције у БиХ пристигле у прва три мјесеца ове године порасле су за 42,67 одсто у односу на исти период лани, али је њихов износ и даље вишеструко мањи од потребног за подстицај привредног развоја.

Подаци Централне банке БиХ о инвестицијама у првом кварталу који су процијењени за потребе платног биланса показују да су директна страна улагања износила 130,4 милиона, док су у истом периоду лани странци у БиХ инвестирали 91,4 милиона КМ.

- На реинвестирану зараду односи се 91,4 милиона, док је у истом периоду лани по истом основу у БиХ стигао 25,1 милион КМ инвестиција - кажу у Централној банци БиХ.

Износи страних инвестиција, које би требало да буду један од најзначајнијих подстицаја економског развоја, налазе се у великом паду у посљедњих десетак година. Највише страних директних инвестиција стигло је 2007. и 2008. године, када је уложено 2,599 милијарди, односно 1,337 милијарди КМ. То су једине двије у посљедњих десет година у којима су страна улагања мјерена милијардама.

Економски аналитичар Горан Радивојац сматра да је овогодишњи износ инвестиција занемарљив, уколико се узме у обзир чињеница да би природна богатства којима земља располаже могла донијети далеко више новца.

- Издавањем тих богатстава под концесију могли би привући значајан капитал. Стране директне инвестиције јесу пожељне, али чињеница је да у свијету не постоји привредни систем чији је развој базиран само на њима. Домаће инвестиције су много приоритетније - каже Радивојац.

Пут страних улагача током велике инвестиционе експанзије која је територију Европске уније захватила прије десетак година много чешће је завршавао у БиХ, али га је пресјекла глобална економска и финансијска криза од које није дошло до осјетнијег раста прилива новца од страних улагања. Радивојац истиче да странци и данас могу наћи интерес за почетак пословања на нашим просторима.

- Највећи потенцијали за привлачење страних инвестиција леже у електроенергетском сектору, а сјеверни дио РС, који је аутопутем повезан за Загребом, има велике потенцијале у оквиру прерађивачког сектора - каже Радивојац.

Дирекција за економско планирање БиХ израдила је недавно анализу која предвиђа да ће директне стране инвестиције у БиХ ове године достићи ниво од 2,4 одсто бруто домаћег производа (БДП). Страни инвеститори су према тој анализи највише заинтересовани за улагања у обновљиве изворе енергије, а све више пажње привлаче и области некретнина и туризма. Током наредне три године се очекује додатни раст учешћа иностраних улагања. Планирано је да у 2017, 2018. и 2019. години инвестиције достигну 2,6, 2,9, односно три одсто БДП-а.

Дознаке јаче од инвестиција

Лични трансфери из иностранства годинама уназад вишеструко надмашују директне стране инвестиције, а подаци Централне банке БиХ показују да су гастарбајтери породицама и пријатељима од 1998. године послали око 35 милијарди КМ.

Највише новца стигло је 2007. године, када је уплаћено 2,770 милијарди, а најмање пет година раније - 1,966 милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана