Индустрија Српске ухватила залет

Жељка Кокот
Индустрија Српске ухватила залет

Бањалука - Индустријска производња РС порасла је у мају најбржим темпом у овој години, остваривши раст од 9,7 одсто у односу на исти мјесец 2014. године.

Најбоље резултате оствариле су фирме у области вађења руда и камена, чија је производња порасла за 45,1 одсто. Подаци Републичког завода за статистику показују да је прерађивачка индустрија истовремено остварила раст од 7,4 одсто, док је у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизације раст износио 2,3 одсто.

Раст индустријске производње осјетио се и на отварању нових радних мјеста, па је број запослених у мају порастао за 2,2 одсто у односу на исти мјесец претходне године. Највише је порастао број радника у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизације - 4,7 одсто. Фирме које се баве вађењем руде и камена повећале су број запослених за 2,9, а прерађивачки сектор за 1,7 одсто.

Економиста Горан Радивојац каже да је тешко анализирати раст индустријске производње у кратком временском року, али да посљедњи статистички подаци представљају охрабрење.

- Стопе раста веће од пет одсто у дужем временском периоду биле би показатељ реалног опоравка индустријске производње у РС - истакао је Радивојац.

Када је у питању спољнотрговинска размјена РС, она је у првих пет мјесеци ове године достигла вриједност од 2,718 милијарди КМ. Вриједност извоза износила је 998,4 милиона и смањена је за 5,6 одсто, док је увоз смањен за 8,5 процената на 1,719 милијарди КМ. Покривеност увоза извозом износила је 58,1 одсто, док је спољнотрговински дефицит достигао 720,68 милиона и у односу на април повећан је за 185,24 милиона КМ.

- Вриједност спољнотрговинског дефицита директно зависи од пословања великих произвођача, као што је Рафинерија нафте Брод, чија је производња директно зависна од увозних сировина - каже Радивојац и наглашава да дио индустријске производње чији производи завршавају у иностранству, као што су струја или прерађивачки производи, није директно зависан од стране сировине и дјелимично умањује сезонске утицаје који повећавају спољнотрговински дефицит у појединим мјесецима.

Просјечна плата 832 КМ

Просјечна нето плата у Српској износила је у мају 832 КМ и у односу на претходни мјесец смањена је за 0,4 одсто.

- До смањења мајске плате дошло је због мањег броја плаћених прековремених радних сати у прерађивачкој индустрији и вађењу руда и камена, гдје је запослен највећи број радника - рекао је директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.

Највишу просјечну плату од 1.259 марака имали су запослени у финансијској и дјелатности осигурања, а најнижу од 508 КМ радници у грађевинарству.

Кретање индустријске производње у овој години

-1% - јануар

3,5% - фебруар

5,1% - март

0,9% - април

9,7% - мај

 

45,1% - раст производње у области вађења руда и камена

7,4% - раст прерађивачке индустрије

2,3% - раст у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизације

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана