Индустрија РС порасла 7,2 одсто

Жељка Кокот
Индустрија РС порасла 7,2 одсто

Бањалука - Индустријска производња у РС наставила је са растом, а у првих девет мјесеци ове године он је износио 7,2 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Цијелу годину индустрија је у узлазној путањи, а највећи раст остварен је на крају првог квартала када је на годишњем нивоу износио 7,5 одсто. Благи пад у другом кварталу смањио је стопу раста индустријске производње на крају првог полугодишта, али је она, ипак, надмашила учинак из истог прошлогодишњег периода за шест одсто. Трећи квартал донио је ново убрзање па је учинак индустријске производње у првих девет мјесеци ове године порастао 7,2 одсто у односу на исти лањски период.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је у првих девет мјесеци најбољи учинак имао сектор производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром и климатизације, који је повећао производњу за 21,4 одсто. Томе је допринијела и Термоелектрана "Станари" која је прије неколико мјесеци почела са пуном производњом и додатно увећала производњу електричне енергије РС.

Прерађивачка индустрија је остварила раст од 3,9 одсто, који је остао у распону између три и шест одсто карактеристичном од почетка године. Иако је сваки раст добар, привредници и економисти истичу да би прерађивачи као мотор индустрије морали ухватити значајнији замах како би бруто домаћи производ растао бржим темпом. Сектор вађења руда и камена у првих девет мјесеци смањио је учинак за 1,7 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је раст индустријске производње позитиван, али и даље имамо проблем неравномјерне секторске развијености.

- Раст прерађивачке индустрије је још недовољан. Напредак је примјетан јер су раније стопе раста у овом сектору биле још ниже. Све у свему, ово је добар показатељ да је наша привреда на добром колосијеку - каже Видић.

У пословној заједници истичу да је немогуће очекивати значајнији раст индустријске производње, а посебно прерађивачког сектора, без реализације мјера економске политике за које се Привредна комора РС залаже годинама.

- Потребно је додатно смањење пореских оптерећења, које ће створити услове за отварање радних мјеста. Неопходно је и ревидирање парафискалних намета. Мање оптерећена привреда је конкурентнија и на домаћем и на страном тржишту - казао је Видић, изразивши очекивање да ће Влада РС изаћи у сусрет њиховим захтјевима и уградити их у економску политику за наредну годину.

Запослени

У индустрији је на крају септембра радило 0,8 одсто више радника него у истом периоду прошле године.

Прерађивачка индустрија повећала је број запослених за један, а сектор вађења руда и камена за 0,6 одсто. Пад броја запослених од 0,3 одсто забиљежен је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром и климатизацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана