Имовина требињског “Неимарства” трећи пут на добошу

Анита Јанковић Речевић
Имовина требињског “Неимарства” трећи пут на добошу

БАЊАЛУКА - Имовина некадашњег грађевинског предузећа “Неимарство” из Требиња, које је у стечају дуже од деценију, понуђена је на продају трећи пут по цијени од 6,012 милиона марака, јер су претходна два покушаја пропала будући да није било заинтересованих.

На добошу ће се 29. априла, за када је заказана продаја у просторијама Окружног привредног суда у Требињу, наћи грађевински објекти чија је цијена 1,83 милиона КМ.

Ријеч је о старом дијелу управне зграде са приземљем и првим спратом укупне површине од 525 квадратних метара те нови дио објекта, исте спратности величине 1.077 квадрата.

На продају је и више земљишних парцела чија је почетна лицитациона цијена  4,17 милиона КМ.

У огласу је истакнуто да се наведени грађевински објекти и парцеле продају у пакету, а право надметања имају сва правна и физичка лица која до 19. априла доставе понуде и уплате депозит од 50.000 КМ.

Стечајни управник требињског предузећа “Неимарство” Славко Илић каже за “Глас” да уопште не зна шта да очекује.

-  У питању је трећа лицитација, на претходне двије се нико није јавио. Упркос томе што је земљиште на врло атрактивној локацији, гдје су према регулационом плану предвиђене стамбене зграде, заинтересованих купаца изгледа да нема.

Видјећемо шта ће бити овај пут, али не очекујем превише.

Вјерујем да би успјели продати имовину када би цијена пала на пет милиона марака, али Одбор повјерилаца не дозвољава. Они су ти који доносе одлуке, моје је да поштујем - навео је Илић.

Он је истакао да би свима требало да буде циљ окончање стечајног поступка с обзиром да предуго траје, трошкови се гомилају, а имовина пропада.

- Основни проблем јесу неријешени имовинско-правни односи.

Приватизација је учинила своје и тек сад је у току рјешавање судских спорова, њих око четири, за које не знам када ће се окончати. Постоји могућност и да због тога нема заинтересованих купаца - сматра Илић, додајући да је стечај у предузећу покренут 2013, а да је он преузео руковођење поступком крајем 2021. године.

Илић је навео да је остало да се исплате потраживања повјерилаца из општег исплатног реда која износе око 13 милиона КМ.

- Исплаћени су потражиоци из вишег исплатног реда, међу којима је било и око 150 радника, као и дио разлучних повјерилаца - навео је он. 

“Неимарство” је приватизовано 2003. године. Побуне радника трајале су неколико година прије отварања стечаја, будући да им је посљедња плата исплаћена у августу 2008. године.  

Понуде

У огласу за продају наводи се да заинтересовани купци имовину могу погледати сваког дана осим недјеље од десет до 11 часова. Понуде се могу доставити у затвореним ковертама на адресу Окружног привредног суда у Требињу, улица Вука Караџића број шест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана