Имовина Бобар банке чека купце

Маријана Миљић
Имовина Бобар банке чека купце

Бањалука - Стечајни управник бијељинске Бобар банке Лазо Ђурђевић расписао је јавни позив за продају имовине ове банке чија је вриједност 1,02 милиона КМ.

На лицитацији, која је заказана за 21. јун у просторијама Бобар банке у Бијељини, наћи ће се ауто-гуме, чија је вриједност највећа и процијењена је на 435.572 марке. Купци ће моћи да лицитирају и за пет аутомобила чија се цијена креће од 800 па до скоро 9.000 марака. Најјефтинији је аутомобил "опел комбо" који је понуђен за 816, а најскупља "шкода рапид" чија је почетна цијена 8.963 марке.

Према наводима у јавном позиву, заинтересовани могу купити основна средства и инвентар у пословницама Бобар банке у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Зворнику, Угљевику, Палама и Модричи по цијени од 4.899 до 58.052 марке. Рачунарска и канцеларијска опрема понуђена је за 106.134 марке. На добошу је и покретна имовина Бобар банке која се налази у Палама, Угљевику, Требињу и Градишци, а распон цијена је од 1.100 до 165.750 марака.

Право учешћа на лицитацији имају правна и физичка лица која уплате кауцију у висини од десет одсто од почетне цијене имовине коју желе да купе.

Ђурђевић истиче да на првој лицитацији након отварања стечајног поступка очекује да буде продат највећи дио понуђене имовине.

- Одмах након тога заказаћемо и другу лицитацију. Биће више јавних огласа за продају. Настојаћемо да продамо сву имовину. У почетку нећемо спуштати цијену како бисмо прикупили што више новца за намирење потраживања повјерилаца. Ако на крају будемо приморани, смањиваћемо и вриједност имовине - казао је Ђурђевић.

Говорећи о скупоцјеним гумама, Ђурђевић је истакао да у складиштима Бобар банке има различитих врста гума за путничка и теретна возила.

- Ријеч је о гумама које су одузете у извршном поступку од дужника банке - казао је Ђурђевић.

Скупштина повјерилаца Бобар банке прошле седмице је одлучила да након утврђивања коначног износа потраживања повјерилаца крене са продајом покретне и непокретне имовине банке чија је вриједност око 11 милиона КМ. Призната су потраживања у износу од 187 милиона, а оспорено је 65 милиона КМ.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације, да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају.

Обавезе купаца

Купац имовине Бобар банке дужан је да у року од седам дана износ који је излицитирао уплати на жиро рачун Бобар банке.

Обавезан је и да у том року преузме купљену имовину јер у супротном губи право на поврат кауције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана