Хипотекама исплаћен 21 милион КМ кредита

Анита Јанковић
Хипотекама исплаћен 21 милион КМ кредита

Бањалука - Банке у Републици Српској покренуле су прошле године хипотеке због неизмиреног 21 милиона марака кредита правних и физичких лица, а иако се ради о значајном износу дошло је до смањења у односу на 2015, када су хипотеке покренуте за око 23,9 милиона КМ неплаћених кредита.

Према подацима Агенције за банкарство РС, током прошле године хипотеке су покренуте за зајмове 87 предузећа и других правних лица и то у укупном износу од 20,6 милиона КМ.

- У сектору физичких лица банке су прошле године активирале хипотеке за кредите 35 клијената због неизмирења кредита у износу од 602.000 КМ - рекли су у Агенцији за банкарство.

Кредити покривени хипотекама прошле године су износили око 4,6 милијарди КМ, од чега се на кредите обезбијеђене некретнинама односило око 1,84 милијарде марака или 40 одсто од укупно обезбијеђених кредита.

- У односу на 2015. годину евидентан је пад тих кредита за пет одсто, када су биле 1,93 милијарде КМ кредита обезбијеђених некретнинама - навели су из агенције.

Економиста Зоран Павловић каже да је вриједност активираних хипотека процентуално занемарљива у односу на износ кредита обезбијеђених некретнинама, што је показатељ да је становништво РС постало одговорније када се ради о задуживању код банака.

- Строга методологија наплате кредита и хипотека довела је до тога да се људи у посљедње вријеме озбиљније понашају при узимању кредита, нарочито пословни субјекти, који се не упуштају тако лако у задуживање ако нису сигурни да могу испоштовати уговорене кредитне обавезе - рекао је Павловић.

Пласмани

Зоран Павловић каже да и банке показују већи степен озбиљности при одобравању кредита.

- Све то је довело до пада кредитних потраживања због којих се покрећу хипотеке и банке сада имају више проблема са пласманом кредитних средстава него са наплатом - појаснио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана