Хипо банку купује амерички фонд

Дарко Гавриловић
Хипо банку купује амерички фонд

Беч, Бањалука - Хипо Алпе Адрија банк интернешнел донио је начелну одлуку о продаји свих акција у "Хипо СЕЕ холдингу", у склопу којег послују све банке на подручју југоисточне Европе, америчком фонду "Адвент интернешнел".

У новој власничкој структури мреже Хипо банака у југоисточној Европи са мањинским удјелом биће и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД). Вриједност аквизиције за сада је у домену пословне тајне, а аустријски медији спекулишу да се ради о неколико стотина милиона евра. Одлуку о куповини одобриле су управе "Адвента" и ЕБРД-а, а да би продаја Хипо банака била закључена, потребна је још сагласност државе Аустрије, која је докапитализацијом постала њен стоодстотни власник.

- Документа између уговорних страна ступиће на снагу након што их Аустрија, као власник банке, прегледа и по испуњењу даљих услова да сагласност за склапање трансакције - саопштено је из Хипо Алпе Адрија банк интернешнела.

Продајом је обухваћено шест Хипо банака у пет земаља, међу којима су и Хипо банка Бањалука и Хипо банка Мостар. Осим њих, новог власника добиће и Хипо банке у Словенији, Хрватској, Србији и Црној Гори. Њихов укупни биланс износи око 8,4 милијарде евра, а заједно посједују 245 пословница и 1,15 милиона клијената. ...

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана