Губици избацују Жељезнице са колосијека

Ведрана Кулага
Губици избацују Жељезнице са колосијека

Бањалука - "Жељезнице РС" константно послују са губитком, краткорочне обавезе премашују вриједност краткорочне имовине, а та два проблема у комбинацији са израженом неликвидношћу уносе неизвјесност у наставак пословања.

Оцијенили су то независни ревизори у извјештају о ревизији пословања "Жељезница" за 2014. годину, које су добиле мишљење с резервом. Ревизори су указали на то да стање у том предузећу не буди оптимизам.

"Жељезнице" су завршиле прошлу годину с "минусом" од 33,8 милиона КМ, што је акумулирани губитак повећало на чак 263,3 милиона. Краткорочна имовина предузећа вриједи 42,4 милиона, а збир обавеза за краткорочне кредите, према добављачима и осталих обавеза прелази 56,9 милиона КМ.

- Друштво не добија довољну новчану помоћ, биљежи губитке, што заједно са веома ниским нивоом привредних активности и општим мањком ликвидности у привреди БиХ, узрокује знатне проблеме у ликвидности - наведено је у ревизорском извјештају.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница РС" Драган Савановић рекао је да је стање такво какво јесте, али да је циљ менаџмента да наставља са примјеном мјера да би поправили ситуацију у предузећу.

- У том правцу иде и одлука Скупштине акционара "Жељезница" о покрићу акумулираног губитка. Надам се да ће ускоро кренути и реструктурирање и да ћемо моћи да послујемо, ако не са добити, онда барем да имамо боље уравнотежено стање са приходима и губицима - рекао је Савановић и додао да ће менаџмент предузећа поштовати препоруке ревизије које добијају с циљем још бољег пословања.

Скупштина акционара "Жељезница" усвојила је недавно одлуку о покрићу акумулираног губитка у износу од 245,25 милиона КМ на терет акцијског капитала, тако да капитал овог предузећа сада износи 50.000 марака. У Влади РС су тада казали да су опредијељени за реструктурирање "Жељезница" и да управа предузећа има план који ће им након тога омогућити стабилност у пословању.

Осим скретања пажње на проблеме у вези са ликвидношћу, ревизори су менаџменту "Жељезница" указали и на друге пропусте у пословању због којих су зарадили мишљење са резервом. Ради се, између осталог, о пропустима приликом умањења вриједности залиха материјала и резервних дијелова и инвестиција из ранијих година. Ревизори су указали и на проблеме које предузеће има са имовином у чији посјед не може да уђе, а која се налази на територији земаља бивше Југославије, јер питање сукцесије још није разријешено.

У "Жељезницама РС" је на крају 2014. било 3.418 радника, односно 21 више него на крају претходне године.

Два кандидата у трци за директора

На конкурс за избор генералног директора "Жељезница РС" пријавила су се само два кандидата, а коме ће бити повјерен мандат, требало би бити познато наредне седмице, када се очекује одлука Надзорног одбора.

- Комисија за избор генералног директора обавила је разговор са кандидатима и свој приједлог до краја седмице упутиће Надзорном одбору, који ће донијети коначну одлуку о именовању директора - рекла је портпарол "Жељезница" Српске Нада Савић-Стевановић, која није могла да открива имена кандидата.

Драган Савановић каже да се пријавио на конкурс.

- Не знам да ли ћу бити именован. Видјећемо какве ће оцјене дати комисија и шта ће одлучити Надзорни одбор - каже Савановић и признаје да не би имао ништа против да остане на челу "Жељезница".

А. Ј.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана