Грцима продајемо челик, увозимо пластику и лубеницу

Ж. К.
Грцима продајемо челик, увозимо пластику и лубеницу

Бањалука - Криза у Грчкој, која би могла резултовати њеним банкротом и изласком из еврозоне не може имати значајније директне посљедице за економију БиХ, јер на овдашњем тржишту нису присутне грчке банке и компаније, док је трговинска размјена више ноге скромна.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност извоза у Грчку у прва четири мјесеца ове године износила је 8,97 милиона, док је увоз истовремено вриједио 22,66 милиона КМ. Спољнотрговинска размјена у 2014. години износила је нешто више од 85 милиона, од чега се на извоз односило непуних 11 милиона КМ.

- Економски односи и сарадња са Грчком су на веома ниском нивоу, а извоз у Грчку прошле године је смањен за чак 60,31 одсто, док је у исто вријеме увоз порастао за 18 одсто. Евентуални излазак Грчке из еврозоне умањио би ниво њених укупних економских односа са државама које користе евро или за њих везане валуте, као што је конвертибилна марка, али то на нас не би значајно утицало, јер смо до сада имали веома слабе економске односе - каже савјетник у Сектору за макроекономски систем при Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран.

У Грчку је ове године највише извожено гвожђе и челик у вриједности од 7,45 милиона, док су у увозу најзаступљенији пластична маса и производи од ње вриједни 4,51 милион и лубенице и диње у вриједности од 4,17 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана