Грађевинци неће мијењати цјеновнике док не појефтини жељезо: Цијена арматуре забетонирала квадрат

Милијана Латиновић
Грађевинци неће мијењати цјеновнике док не појефтини жељезо: Цијена арматуре забетонирала квадрат

БАЊАЛУКА - Грађевински материјал је поскупио и до 100 одсто, па су скочиле и цијене квадрата у Републици Српској, а у предузећима која пуном паром граде нове стамбене зграде кажу да ће станови појефтинити тек кад цијене жељеза почну падати.

Да у грађевинском сектору имају пуне руке посла потврђују и подаци Републичког завода за статистику према којима је у јуну ове године издато укупно 117 грађевинских дозвола што је за 4,5 одсто више у односу на исти мјесец прошле године. Статистичари су израчунали да је планирана изградња укупно 499 станова што је за 16,9 одсто више у односу на шести мјесец прошле године.

Велика потражња, посебно за становима мање квадратуре, диктира темпо изградње, кажу у приједорском предузећу “МБ Модул”.

- Потражња је и даље у порасту и надамо се да неће ускоро спласнути. Изградња и продаја станова такође доприносе привредном опоравку. Са друге стране квадрати јесу поскупјели јер је комплетан грађевински материјал поскупио у односу на прошлу годину - рекао је за “Глас Српске” директор предузећа “МБ Модул” Милан Мамлић.

Нагласио је да ће појефтињење грађевинског материјала, у првом реду арматуре бити први сигнал за пад цијена квадрата, које на појединим локацијама у Бањалуци досежу вртоглавих 4.000 марака.

- Арматура је кључна у овом сектору, а цијена је виша за 100 одсто у односу на прошлу годину. Тек када арматура појефтини можемо се надати корекцији цијена станова - поручио је Мамлић.

У појединим фирмама кажу да посла имају, али да је углавном ријеч о завршавању већ започетих стамбених објеката.

- Приводимо крају зграду коју смо раније започели и све станове у њој смо продали по старим цијенама. Највише се траже станови од 50 до 60 квадрата и то углавном купују млади брачни парови - рекли су у предузећу “Марковић инвест”.

Додају да ће пажљиво процјењивати када ће почети нови посао и изградњу нових стамбених објеката у складу са тржишним кретањима.

Парцеле

Милан Мамлић каже да су власници парцела искористили поскупљење грађевинског материјала па су и они кориговали цијене земљишта.

- Примјера ради, квадрат грађевинског земљишта у Бањалуци прелази 1.200 марака. Код нас у Приједору је цијена нешто скромнија, али је скупо у односу на оно како је било раније - казао је Мамлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана