Грађани у банкама чувају 14,35 милијарди марака

Јелена Станић
Грађани у банкама чувају 14,35 милијарди марака

БАЊАЛУКА - Укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ на крају јуна ове године износили су 14,35 милијарди марака, што је највећи забиљежени ниво до сада, а економисти истичу да су главни разлози за то несигурност коју је изазвала пандемија и пребацивање новца из иностраних финансијских институција у домаће.

У Централној банци БиХ (ЦББиХ) казали су за “Глас Српске” да депозити становништва имају далеко највеће учешће када је ријеч о укупним депозитима.

- Њихово учешће је 54,3 одсто, због чега су важна основа финансирања и функционисања банака - појаснили су у Централној банци.

Према њиховим подацима, орочени и штедни депозити на крају јуна износили су 5,45 милијарди марака или 38 одсто укупних депозита становништва.

- Од тога краткорочни депозити чине 327 милиона или шест одсто, а дугорочни 5,12 милијарди КМ или 94 одсто. На трансакционим рачунима било је 5,03 милијарди марака, а депозити по виђењу износили су 3,87 милијарди - навели су у Централној банци.

Како истичу, депозити становништва у домаћој валути износе 6,88 милијарди марака, што чини 48 одсто учешћа.

- Депозити у еврима и другим страним валутама, депозити у маркама са валутном клаузулом везаном за евро износе 7,47 милијарди КМ или 52 одсто од укупних депозита становништва - рекли су у ЦББиХ.

Коментаришући ове податке, извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац казао је да је рекордан износ депозита посљедица недостатка прилика за инвестирање, која је дугогодишња бољка амбијента у БиХ.

- Они који имају више новца сада размишљају у шта да инвестирају због несигурног окружења. На повећање ове несигурности свакако је утицала и пандемија вируса корона. Положени новац грађана чека боља времена - казао је Грабовац за “Глас Српске”. 

Економиста Горан Радивојац каже да је један од разлога за раст депозита и то што су наши људи штедњу из банака у ЕУ пребацили у банке у БиХ.

- Ово је посљедица фиксног курса конвертибилне марке у односу на евро, који се чини као “монетарно сидро”. Многи наши људи који су штедјели у страним земљама депоновали су новац у банке у БиХ, јер су тамо негативне каматне стопе на депоновани новац - казао је Радивојац.

Атрактивне прилике

Саша Грабовац је као један облик инвестирања навео и куповину станова, чија је цијена посљедњих година нарочито порасла.

- Некада је био тренд улагања сачуваног новца у куповину станова, али је сада дио грађана због скока цијена квадрата станова новац положио у банке чекајући атрактивнију прилику у коју би могли да инвестирају - казао је Грабовац.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана