Грађани наплатили 54 милиона одштете

Маријана Миљић
Грађани наплатили 54 милиона одштете

Бањалука - Осигуравајућа друштва исплатила су становницима РС за 11 мјесеци 2016. године 54,5 милиона марака одштете и биљеже њен раст.

Већина исплаћеног износа односи се на уговоре о неживотним осигурањима. Осигуравајуће куће су на основу тих врста осигурања исплатиле 45,8 милиона, а на основу уговора о животном осигурању 8,70 милиона марака.

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић казао је да је однос износа исплаћених обавеза на основу уговора из тих осигурања у складу са структуром премије осигурања и старосном структуром портфеља уговора о животном осигурању.

У категорији неживотних осигурања највећи износ одштете грађани су наплатили на основу осигурања од ауто-одговорности - 28,40 милиона КМ. Слиједи каско осигурање са 7,5 милиона, осигурања незгоде са 4,6 милиона, имовине од пожара и природних сила са 2,7 милиона и осигурање осталих врста штете на имовини са 1,9 милиона КМ.

- Износ исплаћених обавеза на основу уговора из тих осигурања зависи од уговореног покрића и карактеристика појединих врста осигурања - казао је Дујаковић.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је да осигуравајућа друштва биљеже тренд раста исплаћених одштетних захтјева и да је разлог за то повећање премије у осигурању.

- Повећање премије у осигурању прати тренд раста исплате одштетних захтјева. Сва осигуравајућа друштва у РС у 2016. години била су ликвидна укључујући и "Крајина осигурање", у којем је уведена ванредна управа. Сви осигураници су били на вријеме обештећени - навео је Дурмић.

Говорећи о резултатима осигуравајућег сектора у прошлој години Дурмић је оцијенио да је забиљежен тренд раста премије осигурања за девет одсто у односу на 2015. годину.

- Највеће повећање је забиљежено у области животног осигурања, а мање у неживотним. Тренд раста примјетан је и у обавезним осигурањима. Извјесно је да тржиште осигурања биљежи тренд раста, али то је још недовољно у односу на земље у окружењу - казао је Дурмић.

Фингирана штета

Миломир Дурмић је рекао да се осигуравајућа друштва и даље боре са фингираним штетама.

- Увијек постоје несавјесни грађани који покушавају да помоћу лажиране документације наплате одређени износ штете, иако је нису претрпјели. Због тога осигуравајуће куће покрећу и кривичне пријаве против тих појединаца  - навео је Дурмић.

Износ исплаћене одштете за 11 мјесеци

* 45,8 милиона КМ - неживотно осигурање

* 8,70 милиона КМ  - животно осигурање

Исплаћени износ одштете

* 28,40 милиона КМ - осигурање ауто-одговорности

* 7,5 милиона КМ - каско осигурање

* 4,6 милиона КМ - осигурање незгоде

* 4,6 милиона КМ - осигурање имовине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана