Грађани БиХ све више користе банковне картице, али за подизање готовине

klix.ba
Грађани БиХ све више користе банковне картице, али за подизање готовине

Сарајево - Од брзине плаћања, преко практичности до сигурности - да електронско плаћање приликом куповине доноси бројне погодности непобитна је чињеница. Иако БиХ прати свјетске трендове и у подручју картичног пословања, а овај сектор биљежи раст у дијелу броја и кориштења картица, бх. грађани банковне картице највише користе за подизање готовине којом плаћају из навике.

"Готовина је у БиХ још увијек најзаступљенији начин плаћања и далеко је веће учешће готовинског у односу на безготовинско плаћање у поређењу са напримјер земљама Европске уније. Један од основних разлога је навика наших грађана да плаћају готовином коју је је тешко промијенити. Међутим, сигурно је да ће развој овог начина плаћања бити све већи у БиХ и у наредном периоду, поготово код младих генерација и њиховог укључивања у ове врсте сервиса и услуга", рекли су из Централне банке БиХ (ЦББиХ).

Према њиховим подацима грађани БиХ највише користе банковне картице за подизање готовине.

"Од укупне вриједности трансакција реализованих употребом картица у земљи и иностранству, у 2016. години је на банкоматима подигнуто 71 одсто готовине, док је на мјестима продаје (ПОС апаратима) реализирано 29 одсто вриједности. У протеклој години проценат реализоване готовине на АТМ и ПОС уређајима је износио 82%, а вриједност роба и услуга је износила само 18% од укупног промета путем картица", рекли су из Централне банке БиХ.

Најновији подаци MasterIndex истраживања о финансијским навикама и потребама активних корисника картица показују да 75 одсто испитаних грађана БиХ користи новчанице и кованице за рачуне до 25 КМ, док 79 одсто њих веће износе плаћа картицом.

Према њиховим подацима, грађани БиХ у 45 одсто случајева дебитне картице користе за плаћање намирница, 37 одсто за плаћање бензина те 47 одсто на банковним шалтерима и банкоматима.

Кредитне картице које пружају могућност одгођеног плаћања бх. грађани највише користе за куповину намјештаја и уређања, а затим за куповину одјеће и бензина.

Грађани БиХ тренутно имају активну 2.042.280 картицу и та бројка представља значајно повећање у односу на претходне године. Број банковних картица у нашој држави је прошле године повећан за 29.061 у односу на 2015. годину.

Осим броја картица, примјетан је значајан пораст вриједности трансакција реализираних картицама у земљи и иностранству. 2015. године реализована вриједност трансакција износила је 7.663.585.465 КМ, а прошле године та цифра попела се на 8.791.381.069 КМ.

Из Централне банке БиХ поручују да банке интензивно раде на увођењу већег броја АТМ и ПОС уређаја.

"У протеклој години било је укупно 1.512 инсталираних АТМ уређаја и 27.353 ПОС уређаја, од тога 26.324 у трговинама и 1.029 на шалтерима банака", рекли су.

Примјетан је и тренд повећања броја клијената који користе услуге електронског банкарства.

"Од укупног броја корисника интернет или неке врсте електронског банкарства, 48.053 је било правних субјеката и 335.708 физичких лица", подаци су Централне банке БиХ.

Поручују да безготовинско плаћање помаже, прије свега, економији једне земље те да је јако битно и са аспекта спречавања било каквих манипулација, борбе против сиве економије и увођења готовине у легалне економске токове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана