Говза 1 ниче у септембру

Радмила Ђевић
Говза 1 ниче у септембру

Фоча - Предузеће "Електрос" из Бањалуке почело је припремне радове на изградњи мале хидроцентрале "Говза 1", снаге 4,9 мегавата на истоименој фочанској ријеци.

Вриједност пројекта је 12,5 милиона марака, а рок за завршетак инвестиције је година.

У предузећу "Електрос" Бањалука, којем је за овај пројекат Влада РС додијелила концесију на период од 30 година, кажу да су у току чишћење градилишта и припреме за званичан почетак радова.

- Већ неколико дана наше машине су ту, терен се чисти, припрема се градилиште, све се доводи у ред, а изградња званично креће почетком септембра. Уговорени грађевински радови износе 3,5 милиона евра, око 1,6 милиона евра одлази на опрему и готово исто толико на изградњу цјевовода дужине око 1.800 метара - истакао је вођа пројекта Јеленко Лолић.

Према његовим ријечима, ако радови буду текли по плану, мини-хидроелектрана биће у функцији већ почетком 2016. године.

- Предстоји велики посао. План је да се градња хидроелектране заврши догодине, а наредне пусти у рад. На изградњи ће бити ангажовано око 120 људи, као и бројни подизвођачи радова. Биће то модеран објекат који неће захтијевати по завршетку велику радну снагу - истакао је Лолић.

Од изградње мини-хидроцентрале велику корист имаће општина Фоча, али и локално становништво, које ће бити ангажовано као радна снага.

- За нас је ово важан пројекат, због тога што ће и одређен број наших радника добити посао у вријеме изградње овог објекта. Када крене са радом, од ове хидроцентрале имаћемо око 120.000 марака прихода у буџету на годишњем нивоу, што није занемарљива свота - каже начелник општине Фоча Радисав Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана