Гориво поново појефтинило

Марина Чигоја
Гориво поново појефтинило

Бањалука - Цијена горива у РС наставила је да пада, а у односу на крај прошле седмице на појединим пумпама оно је јефтиније и до 18 фенинга по литру.

Бензинске пумпе наставиле су да коригују цјеновнике усљед константног пада цијене нафте на свјетском тржишту. На појединим пумпама у Српској за литар "евро дизела" или "бензина" потребно је издвојити 1,89 КМ, а овако ниске цијене деривата нису биле још од 2008. године.

С обзиром на то да цијена нафте на глобалном тржишту не престаје да пада, нафташи истичу да је извјесно да ће и даље бити појефтињења горива на пумпама у РС. У бањалучком "Крајинапетролу" су истакли да су код њих цијене од средине седмице ниже до осам фенинга по литру, а ново појефтињење могуће је већ од идуће седмице.

- Због пада набавних цијена гориво је јефтиније и на нашим пумпама. У зависности од кретања цијена у набавци мијењаћемо цјеновнике и у будућем периоду, али с обзиром на садашње трендове вјероватно ће од уторка поново бити појефтињења - казали су на овој пумпи.

Предсједник Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата Семберије и Мајевице и директор бензинских пумпи "Нешковић" Миро Шкиљевић истакао је да су цијене усклађене са рафинеријским и цијенама нафте на свјетском тржишту.

- Код нас су цијене поново снижене од уторка, а у Семберији су иначе нешто ниже у односу на остали дио РС - нагласио је Шкиљевић.

Предсједник Групације дистрибутера нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Драго Ђукић каже да постоји тренд умањења цијена, али да сваки дистрибутер одлучује колико ће оно бити.

- Сигурно је да ће пад цијена повољно утицати на привреднике код којих је једна од улазних компоненти гориво, јер они са овим добијају шансу да и њихови производи могу појефтинити и самим тим бити доступнији купцима - казао је Ђукић.

То се, међутим, још не дешава, а један од примјера су аутобуски превозници у Бањалуци, који су одбили приједлог за снижавање цијене карата.

Психолошка граница

Нафта је појефтинила у петак на свјетском тржишту, чиме је настављен пад цијене тог енергента, који је од јуна изгубио 40 одсто вриједности.

Цијена тексашке нафте први пут од јула 2009. пала је испод психолошке границе од 60 долара за барел. Барел америчке "лаке" нафте на меркантилној берзи у Њујорку појефтинио је за 66 центи на 59,29 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" на тржишту у Лондону појефтинио 29 центи на 63,39 долара. Њихова цијена у јуну ове године достигла је максимум од 106, односно 115 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана