Фондови оживјели на путу ка отварању

Жељка Кокот
Фондови оживјели на путу ка отварању

Бањалука - Вриједност трговања акцијама инвестиционих фондова у Српској достигла је лани 25,5 милиона КМ, што је за чак 11,11 милиона или 77,21 одсто више у односу на 2014. годину.

Индекс инвестиционих фондова (ФИРС) на Бањалучкој берзи порастао је у 2015. за 8,84 одсто у односу на 2014. годину.

На раст промета акцијама фондова највише су утицали блок послови, чија је вриједност достигла 17,8 милиона КМ. Вриједност блок послова је више него учетворостручена у односу на 2014. годину, у којој је остварен промет од 3,9 милиона КМ. С друге стране, редовни промет је смањен са 10,45 милиона из 2014. на прошлогодишњих 7,71 милион КМ.

На раст промета инвестиционих фондова највише су утицале измјене законске регулативе усвојене крајем прошле године, које предвиђају отварање фондова, те инвеститор Георг Талер преузимањем средином прошле године "Цептер фонда" и "Кристал инвест фонда".

Предсједник Скупштине Удружења акционара инвестиционих фондова РС Синиша Божић каже да су измјене законске регулативе које се односе на фондове привукле инвеститоре, што се одразило и на раст берзанског индекса инвестиционих фондова у односу на 2014. годину.

- Донесен је низ мјера које би требало да реконсолидују стање у инвестиционим фондовима. То је повећало интересовање инвеститора, али оно, ипак, још није на жељеном нивоу - каже Божић.

Говорећи о преласку из затворених у отворене фондове, којима је за трансформацију дат трогодишњи рок, Божић је истакао да ће то прочистити тржиште.

- Велики фондови као што су "Цептер", "Инвест нова", "Кристал" и "Еуроинвестмент" опстаће и у отвореном облику јер имају довољно велик портфељ, док ће мали фондови завршити у ликвидацији уколико се не одлуче на удруживање како би од неколико фондова са малим портфељом настао један велики - каже Божић.

Главне препреке за развој фондова који се налазе у периоду преласка из затвореног у отворени организациони облик могле би да буду и растући број стечајева и ликвидација великог броја предузећа, учестала смањења основног капитала чак и фирми које релативно добро послују, све већи број акционарских друштава која прелазе у мање транспарентне облике организовања попут друштва са ограниченом одговорношћу, споро рјешавање судских спорова и низак степен поштивања стандарда корпоративног управљања. Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић очекује да ће пословање фондова у овој години бити стабилно.

- Проблеми са којима се суочавају предузећа довели су и до пада цијене акција, што је неминовно условило и пад промета неких фондова, док су други профитирали у блок пословима. Проблем инвестиционих фондова је уколико немају гдје да инвестирају и тиме остварују принос на уложена средства јер је њихова будућност директно и уско повезана са будућношћу привреде - каже Дудуковић и наглашава да би се на пословање фондова у наредном периоду могао одразити још и мањак новца у оптицају и скептицизам инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана